Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:56 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lovitură de la Parlamentul de la Sofia pentru românii care au mașini înmatriculate în Bulgaria

ro

25 May, 2016 11:26 4921 Marime text
Parlamentul de la Sofia a decis anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au asigurare de răspundere civilă auto. Pentru a pune capăt abuzurilor cu înmatricularea în Bulgaria de automobile din țările vecine Parlamentul de la Sofia a decis anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au asigurare de Raspundere civilă auto, potrivit flux24.ro.
 
Costul de câteva ori mai mic în Bulgaria față de țările vecine al înmatriculării și al taxelor plătite de proprietarii de autoturisme mână a două, a stat la baza apariției, în urmă cu zece ani, a unui fenomen care a generat importante pierderi companiilor bulgare de asigurări auto. Din 11 milioane de euro recompense achitate anul trecut Fondul de garanție RCA a plătit șase milioane pentru accidente în străinătate cauzate de automobile îmnatriculate în Bulgaria.
 
În ultimii ani peste 100.000 de automobile care circulă în România, Moldova și Grecia au fost înmatriculate în Bulgaria. Proprietarii, însă, de regulă, evită să se deplaseze anual la sud de Dunăre pentru a-și reînnoi Asigurarea de răspunderea civilă auto. Când se produce un incident de circulație pagubele sunt plătite de Fondul de garanție constituit de companiile bulgare de asigurări, conform acel,eiași surse.
 
Într-o încercare de a limita aceste pierderi Ministerul de interne a cerut anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au RCA. În acest scop Fondul de garanție va verifica periodic automobilele cu asigurarea obligatorie expirată, va trimite informația poliției rutiere care va anula înmatricularea respetivă. Drept urmare, Fondul nu va fi obligat să plătească recompense.
 
Asigurarea de Răspundere civilă auto costă în Bulgaria între 75 și 400 de euro pe an în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, a orașului înmatriculării, a vârstei și a numărului de accidente provocate de proprietarul mașinii. RCA este foarte mare pentru persoanele fizice ce au peste zece automobile înmatriculate și pentru firme cu peste 15. În astfel de cazuri un RCA cu motor de 1,6 litri va putea ajunge la 350 de euro, mai scrie flux24.ro.
 
Proprietarii străini vor putea evita problemele, reînnoind la timp asigurarea respectivă. Pentru a-i înlesni, companiile de asigurări vor introduce contractarea on-line de polițe RCA și Casco. Înmătricularea va fi reînnoită într-un mod automat după ce proprietarul achită RCA.
 
Companiile de asigurări au și întocmit o listă neagră a cetățenilor bulgari ce au înmatriculate pe numele lor sute de mașini. În aceste cazuri un RCA va putea ajunge la 1000 de euro.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii