Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:34 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO. Imagini de la eveniment. Constanţa. Protest al procurorilor împotriva Ordonanței de urgență adoptate marți de guvern (galerie foto+video)

ro

22 Feb, 2019 16:09 3193 Marime text
Azi, în Adunarea Generală a Procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa s-a decis ca organizarea unui protest împotriva Ordonanței de urgență adoptate marți de guvern.

Protestul are loc începând cu ora 16.00, în faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. 

La protestul din faţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au participat şi procurori din cadrul DNA Constanţa. Este vorba despre Andrei Bodean,  șef al DNA Constanța, Sorin Constnatinescu - fost şef al DNA Constanţa şi Ciprian Bodu - procuror în cadrul DNA Constanţa. 

Procurorilor li s-a adăugat un grup de civili care au scandat lozinci precum "Cinste lor, cinste lor, cinste magistraţilor". 

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin cu fermitate poziția procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, și a secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, față de modificările legislative aduse legilor justiției prin Ordonanța de urgență a Guvernului din data de 19 februarie 2019.  

"Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, susțin declarația de principii a Forului Judecătorilor din România.
Folosindu-se de pretextul necesității modificărilor aduse admiterii la Institutul Național al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență fără a justifica vreo urgență, fără nici un fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparență totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare și Cooperare, obligatorii pentru România, așa cum rezultă din jurisprudența Curții Constituționale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, cu încălcarea art. 125 și art. 131 din Constituția României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 și 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale și cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislația românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanță" - au mai transmis reprezentanţii Parchetului. 

Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii, inclusiv așa-zișii reprezentanți ai societății civile care de fapt sunt numiți prin votul politic al  Senatului României.

"În cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța s-a decis desfășurarea de activități de protest constând în purtarea de banderole albe la braț, ieșirea în fața instituției și suspendarea activității instituției cu excepția situațiilor care reclamă urgență, respectiv cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Totodată se suspendă participarea procurorilor în ședințele de judecată penale sau civile, cu excepția cazurilor cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive.
Invităm pe această cale pe toți care doresc să ni se alăture - procurori din cadrul altor unități sau structuri de parchete, judecători, polițiști, cetățeni obișnuiți - în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, începând cu orele 16:00, pentru a protesta față de măsurile abuzive și care pun în pericol arhitectura instituțională a Statului Român, cu consecințe asupra statului de drept din țara noastră" - au mai precizat procurorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii