Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:29 24 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea hipermarketurilor S-a votat! 51% din alimentele vândute în magazine vor fi românești

ro

08 Jun, 2016 18:44 1279 Marime text
Proiectul legii hipermarketurilor, potrivit căruia se institutie obligaţia ca 51% din produsele alimentare din magazine să fie româneşti şi prin care taxele de raft sunt interzise a fost votat de plenul Camerei Deputaţilor.
 
Astfel, potrivit proiectului lege marle magazine vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend.
 
Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul de lege cu 293 de voturi „pentru”. Insă for decizional în acest caz este Camera Deputaților.
 
Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a dat raport de adoptare proiectului de lege.
 
„Nu închidem magazinele în weekend, acea prevedere din proiect nu s-a discutat, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 — 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului”, afirma președintele Comisiei pentru agricultură, Nici Săpunaru, în dezbaterile de la comisie, potrivit romaniatv.net.
 
Astfel, conform proiectului de lege, „lanțul scurt de aprovizionare este un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți”.
 
Săpunaru preciza că proiectul de lege stabilește că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conținut de acestea, conform aceleiași surse.
 
Comercianții - persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern, potrivi proiectului de lege. 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii