Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte în Vama Veche – „Rădăcini nomade“ de Pius Alibek, un irakian emigrat în Spania

ro

24 Jul, 2012 18:08 1565 Marime text
Miercuri, 25 iulie 2012, ora 19.00, editura Meteor Press vă invită la lansarea volumului „Rădăcini nomade“ de Pius Alibek. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Stufstock 10 ani la LIBRARUL (strada principală, vizavi de terasa „La Piraţi”) şi se va bucura de prezenţa autorului, Pius Alibek.
Pius Alibek (n. 1955, Ankawa, oraş asirian creştin în nordul Irakului, aşa-numitul Kurdistan irakian, un oraş frământat de probleme etnice, religioase şi politice), descendent al unei familii asiro-caldeene din Kurdistanul irakian, filolog şi romancier, a emigrat în Spania în 1981.
Arrels nòmades (Rădăcini nomade) este romanul de debut al autorului, un volum autobiografic în care Àlibek rememorează copilăria petrecută în Irakul natal, adolescenţa şi primii ani ai tinereţii, până la începutul anilor optzeci, când a emigrat şi s-a stabilit în Barcelona.
    
O altă faţă a Irakului

La o vârstă fragedă, Pius Àlibek s-a mutat cu părinţii în sudul Irakului, în oraşul Bassora. A fost un copil neastâmpărat şi răzvrătit, care şterpelea vinetele din grădina bunicii şi se lua la trântă cu colegii de la şcoală. În pragul adolescenţei, a intrat la seminarul preoţilor iezuiţi din Bagdad, împotriva voinţei tatălui său. Acolo, s-a format din punct de vedere intelectual şi a învăţat să gândească pe cont propriu, asumându-şi cu îndrăzneală consecinţele. Apoi, în primii ani ai guvernului lui Saddam Hussein, a intrat la Universitate ca student la filologie engleză. Războiul cu Iran a izbucnit la doar 24 de zile după ce Pius Àlibek terminase armata.
În timpul războiului, avea să rătăcească prin deşert vreme de doi ani. La scurt timp după aceea, a părăsit Irakul natal hotărât să ajungă la Londra, dar s-a oprit în Barcelona. Este şi momentul care pune punct naraţiunii.
Romanul ne dezvăluie o altă faţă a Irakului: privirea copilului, adolescentului şi tânărului Pius ne poartă într-o cultură şi o epocă nu foarte bine cunoscute, în ritmul unei proze plăcute şi elegante, străbătută de o inconfundabilă undă de tandreţe. Un roman foarte bine primit de critică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii