Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis va participa la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, în Germania

ro

21 Jan, 2019 15:28 1572 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, va participa marți, 22 ianuarie a.c., la Aachen, Germania, la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare și integrare franco-german, la invitația Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel, și a Președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

Momentul semnării Tratatului, de către Preşedintele francez şi Cancelarul german, în Sala Încoronării a Primăriei orașului Aachen, va fi precedat de alocuțiuni ale domnilor Armin Laschet, Prim-ministru al landului Renania de Nord-Westfalia, Marcel Philipp, primar al orașului Aachen, și respectiv ale Președintelui Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, și Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel. Ulterior semnării documentului, vor susține alocuțiuni Președintele Klaus Iohannis, care reprezintă România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene, Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, și Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, transmite Administrația Prezidențială.


Ideea încheierii unui nou tratat de cooperare franco-german a fost menționată de Președintele Emmanuel Macron în discursul său de la Sorbona, intitulat Inițiativă pentru Europa, din septembrie 2017. Ulterior, Cancelarul Angela Merkel și Președintele Emmanuel Macron au anunțat încheierea viitorului instrument de cooperare printr-o Declarație comună adoptată la 22 ianuarie 2018, la 55 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysée de către Preşedintele Charles de Gaulle și Cancelarul Konrad Adenauer, document care a formalizat și instituționalizat reconcilierea franco-germană postbelică.

Tratatul de la Aachen își propune să completeze Tratatul de la Elysée, care a pus bazele cooperării bilaterale strânse dintre cele două state, obiectivul noului tratat fiind asigurarea unei convergențe sporite între Berlin şi Paris, urmărind adaptarea relațiilor dintre cele două state la provocările cu care sunt confruntate în secolul XXI.

Tratatul care se va semna la Aachen va întări legăturile dintre Germania și Franța, mai ales în domeniile economic, al politicii externe și de securitate, educației și culturii, cercetării și tehnologiei, schimbărilor climatice și mediului, precum și în materie de cooperare transfrontalieră și la nivelul societății civile. Cele două țări urmăresc aprofundarea angajamentului comun în favoarea securității și a prosperității cetățenilor lor, în cadrul unei Europe mai suverane, unite și democratice.

În cadrul noului tratat, cele două state își exprimă viziunea conform căreia o cooperare bilaterală mai strânsă contribuie la întărirea Uniunii Europene. Pornind de la acest principiu, Germania și Franța aprofundează modelul de succes al unificării europene, stabilind totodată reperele pentru următoarea generație în demersul de a continua parcursul european comun trasat încă din 1963.

În marja deplasării în Germania, Președintele României va avea și o întâlnire cu militarii români care activează la baza militară NATO de la Geilenkirchen.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii