Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European

ro

13 Dec, 2018 15:05 1256 Marime text
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles unde se va discuta, în principal, despre viitorul buget al Uniunii Europene, scrie România TV.

De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, Iohannis va lua parta şi la Summitul Euro în format extins.


Klaus Iohannis sustine că România e rezonabil de bine pregatita pentru preluarea presedintiei Consiliului UE, mentionând că deși sunt probleme interne, colaborarea cu reprezentantii Guvernului pe aceasta tema este una buna.

"Am mai multe intalniri, am avut intalniri cu lideri europeni, tema principala este presedintia Consiliului UE pe care o preluam de la 1 ianuarie, dar si alte teme importante. Avem dosare grele: Brexit,cadrul financiar multianual, summit-ul de la Sibiu pe care vrem sa il pregatim foarte bine pentru ca se va desfasura inainte de alegerile europarlamentare, care sunt o specificitate a președinției noastre, care face ca lucrurile sa mearga intr-un mod mai orientat spre alegeri decat alta data, evident. Suntem pregatiti. Intotdeauna e loc de mai bine. Dupa anumite sincope pe care le-am sesizat si subliniat, pregatirile sunt intr-o faza avansata. Inainte sa ajung am avut o discutie cu domnul ministru delegat pentru afaceri europene, cu dna ambasador Odobescu si cu alti colegi. Lucrurile se misca. Cred ca e o veste buna si pentru romani, dar cred ca si pentru partenerii nostri europeni. Chiar daca avem, in intern, abordari dificile in unele zone, pe presedintie suntem rezonabil de bine pregatiti si vom duce lucrurile la bun sfarsit", a declarat Klaus Iohannis.


Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în perioada 13 – 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Subiectele aflate pe agenda de discuţii a Consiliului European se referă, în principal, la negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020, la aspecte legate de Piaţa Internă a Uniunii, gestionarea fenomenului migraţiei, combaterea schimbărilor climatice şi lupta împotriva rasismului şi a xenofobiei.

"Referitor la viitorul buget al Uniunii, Preşedintele României va pleda pentru adoptarea cât mai rapidă a acestuia, menţionând că, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, România va acţiona pentru obţinerea unor progrese semnificative în negocieri. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine avansarea eforturilor statelor membre UE în privinţa dimensiunii externe a migraţiei şi o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, ţările de origine şi de tranzit ale migranţilor, pe baza legăturilor tradiţionale cu aceste ţări, în vederea unei abordări eficiente a acestui fenomen", anunţă Administraţia Prezidenţială.


Potrivit susei citate, cu privire la aspectele legate de Piaţa Internă a Uniunii Europene, preşedintele României "va susţine continuarea eforturilor de consolidare a acesteia, arătând că ţara noastră va promova, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieţei Interne şi avansarea procesului de punere în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Piaţa Internă".

Vineri, 14 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în cadrul căruia va reitera susţinerea României pentru obiectivul de consolidare a Uniunii Economice şi Monetare.

Totodată, Klaus Iohannis va sublinia că deciziile care vizează consolidarea zonei euro sunt foarte importante pentru viitorul UE şi, în consecinţă, va susţine păstrarea acestor dezbateri în format extins, cu participarea tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte încă din zona euro.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii