Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:17 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Italia s-a răzgândit și a modificat alerta cu privire la brânza românească

ro

23 Mar, 2016 18:43 796 Marime text
 
Autoritățile italiene au corectat, ieri, notificarea transmisă în 16 martie în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli) a brânzei din România. Notificarea era clasificată ca "alertă". Italia transmisese această notificare după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din orașul Florența, în Italia, într-un caz prosibil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la SC Brădet, conform unui comunicat al autorităților sanitare locale. Produsul care ar fi provocat îmbolnăvirea copilului ar fi fost cumpărat de la unul dintre magazinele care vând produse românești în regiunea Toscana. Acum, potrivit corecturii trimise ieri, numele produsului vizat este "brânză fermentată" și nu "brânză de oaie" cum s-a anunțat inițial.
 

"La cererea punctului de contact românesc, numele produsului este specificat ca fiind brânză fermentată", se precizează în informațiile publicate pe portalul RASFF.

 
Premierul Dacian Cioloș a declarat luni că alerta emisă la nivel european cu privire la produsele românești din lapte de oaie a fost greșită și a cerut clarificări în acest sens.
 

"A fost o alertă greșit dată de autoritățile italiene, care odată că au vorbit de laptele de oaie, și nu de laptele de vacă, și mai mult, înțeleg (...) - și domnul ministru (al agriculturii, Achim Irimescu - n.red) poate să confirme, pentru că pe dânsul l-am rugat să clarifice situația și cu Comisia Europeană - că, în sistemul acesta de alertă, autoritățile statelor membre introduc elementele de alertă. Ele doar sunt centralizate de Comisie și apoi sunt trimise către toate statele membre din piața comună. Înțeleg că alerta a vizat exact produsele de la Brădet, și nu altele. Comunicarea care a venit de la Comisie a fost prea generală și am cerut clarificarea lucrurilor. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. Alerta a vizat greșit inițial produsele din lapte de oaie și înțeleg că a fost corectată apoi cu lapte de vacă, și nu la nivel național, pentru toate produsele românești, ci pentru produsele care într-adevăr au fost identificate", a spus Cioloș.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii