Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Buletin informativ - 08.10.2021

ro

08 Oct, 2021 10:13 1856 Marime text
BULETIN INFORMATIV
NR. 103 din 08 octombrie 2021
 
În perioada 07 – 08 octombrie, pompierii din județul Prahova au acționat pentru gestionarea unui număr de 47 misiuni, din care 16 au fost intervenții în situații de urgență, 23 urgențe medicale și 5 alte misiuni de îndrumare și control. Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 2 incendii, 5 misiuni (transport vaccinuri, asigurare respectare măsuri prevenție), 9 misiuni, precum și în alte 3 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocare persoane din locuințe, salvare animale etc.
25 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
 
Un autoturism a luat foc joi seara, în jurul orei 20:07 în parcarea unui hypermarket de pe raza localității Păulești. Incendiul se manifesta cu flacără la cablurile electrice și materialele plastice și textile din componența autoturismului. La fața locului au acționat două autospeciale de stingere pentru lichidarea flăcărilor și înlăturarea pericolului de propagare. Se pare că focul a pornit din cauza unui scurtcircuit electric, respectiv un cablu electric defect neizolat corespunzător sau cu izolația deterioartă ca urmare a unei acțiuni mecanice ori fizice.
 
O scânteie de la un utilaj agricol a aprins vegetația uscată din jurul acestuia și rapid focul s-a extins la materialele plastice, conductele de aer și conductorii electrici. Utilajul efectua activități specifice de recoltare a cerealelor pe un teren de pe raza localității Ariceștii Rahtivani. Din fericire, conducătorul auto a avut prezență de spirit și a reușit să iasă la timp din vehicul.
La locul evenimentului au fost mobilizate operativ 2 autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.
 
O femeie în vărstă de 70 de ani și-a pierdut viața iar un bărbat în vârstă de 82 de ani a ajuns de urgență la spital după un incident în urma căruia au fost găsiți în beci în stare de inconștiență. În subsol erau depozitate mai multe recipiente rezultate în urma fermentării mustului. Echipajele de pompieri au acționat pentru scoaterea celor două victime din beci, ulterior împreună cu echipajele medicale de la SAJ Prahova au inceput manevrele de resuscitare. Bărbatul a răspuns favorabil manevrelor și a fost transportat la UPU Ploiești, dar din păcate pentru femeie a fost prea târziu, fiind declarată decedată.
 
***
Nu toți oamenii știu despre pericolul din timpul fermentării tulburelului. Doar câteva minute de inhalare a dioxidului de carbon pot fi fatale.
 
Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
Efectele asupra organismului sunt cauzate de reducerea cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul. Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de distins. El nu are miros sau culoare, iar în câteva minute poate deveni fatal.
Pentru a evita tragediile, îndemnul nostru este ca oamenii să fie mult mai prudenţi. Procesul de fermentare trebuie să se realizeze în spaţii deschise sau bine aerisite. Dacă fermentarea se produce în spații închise, este interzisă intrarea fără o aerisire corespunzătoare a locației respective.
 
Salvatorii prahoveni au continuat transmiterea mesajelor de informare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă astfel încât informațiile preventive să ajungă la un număr cât mai mare de persoane. Astfel de acțiuni vor continua zilnic, principalul scop fiind acela de creștere a gradului de siguranță a cetățenilor prin respectarea măsurilor de protecție instituite de autorități.
 
 
 
                                                    
                                                                                       Compartimentul Informare și Relații Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii