Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:30 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iris a lansat Imnul Naţionalei de fotbal la Alba Iulia (video)

ro

29 Nov, 2014 22:27 1091 Marime text
Trupa Iris a prezentat, în această seară, la Alba Iulia, noul imn al echipei naţionale de fotbal - "Hai Românie!", membrii formaţiei spunând că piesa este dedicată "suporterilor simpli din toată ţara". Solistul trupei, Rafael, originar din Tulcea a declarat într-o conferinţă de presă că noul imn - "Hai Românie!" - este atât al echipei naţionale de fotbal, cât şi al suporterilor adevăraţi.
 
"Mesajul acestui imn este acela de a ne uni sub tricolor, este un dialog între fotbaliştii de pe teren, membrii echipei naţionale, şi suporterii din tribune. S-a dorit o unificare a acestor două spirite care în timpul jocului devin un singur suflet. Este o piesă de forţă, o piesă mobilizatoare", a spus Rafael.
 
El a adăugat că până acum Iris a purtat noroc echipei naţionale de fotbal, care după primele meciuri se clasează pe primul loc în grupă la campania de calificare pentru Euro 2016.
 
El a afirmat că selecţionerul Anghel Iordănescu a ascultat noul imn în perioada în care era director tehnic la FRF, după ce în presă au apărut articole privind sintagma din finalul piesei "Hai pe ei, pe mama lor!".
 
Potrivit solistului trupei Iris, sintagma este un îndemn al suporterilor şi a fost introdus în versurile imnului la solicitarea liderilor de galerii.
 
"Ne-au rugat să le dăm şi lor două trei secunde din acest imn unde să strige şi ei ceva cu care este obişnuit orice jucător de fotbal, orice antrenor, orice personaj care apare pe stadion. Cei care s-au opus acestei intervenţii a membrilor de galerii au fost cei care poate nu au plătit în viaţa lor un bilet pe stadion, care râd de la lojele VIP-urilor când echipele de club pierd sau câştigă", a mai spus Rafael.
 
El a explicat că în final s-a făcut totuşi "o concesie" şi s-a eliminat acest ultim vers, fiind înlocuit cu "Hai România, astăzi vrem victorie".
 
Astfel, ultima strofă a imnului este: "Allez, allez - Hai România, astăzi vrem victorie/Allez, allez - Hai România - ori murim, ori câştigăm!" în loc de "Allez, allez - Hai România, Hai pe ei, pe mama lor/Allez, allez - Hai România - ori murim, ori câştigăm!"
 
"Este o concesie făcută pentru ca această piesă să poată apărea şi pe televiziuni şi să nu fie scandaluri şi discuţii. Trupa Iris a fost întotdeauna un simbol al împăcării şi bunului simţ în mass-media. Astfel, acea sintagmă a fost scoasă şi înlocuită cu alta doar pentru emisiunile TV însă în concert rămâne varianta originală, neaoşă din popor", a spus Rafael.
 
La rândul său, unul dintre fondatorii trupei Iris, Nelu Dumitrescu, a declarat că la concertul în aer liber de duminică seară, de la Alba Iulia, sunt aşteptaţi câteva mii de spectatori care vor primi steaguri tricolore, urmând să fie filmată o parte din videoclipul imnului.
 
Trupa Iris va concerta duminică, de la ora 20.00, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, în deschiderea oficială a manifestărilor organizate sub genericul "Festival de România" pentru a marca Ziua Naţională şi împlinirea a 96 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.
 
Sursa: mediafax.ro
Sursa foto: arhivă

Ti-a placut articolul?

Comentarii