Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere a secretarului de stat Daniel Ioniţă cu oficialul american Robin Dunnigan

ro

18 Feb, 2016 15:48 1731 Marime text
 
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a primit-o astăzi, pe Robin Dunnigan, adjunctul asistentului pentru diplomație energetică al secretarului de stat al SUA din cadrul Biroului pentru Resurse Energetice al Departamentului de Stat al SUA.
 
Oficialul român a exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării româno-americane în domeniul energetic, deosebit de relevant în realizarea independenţei energetice a ţării noastre şi în aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
 
A evidențiat importanța continuării eforturilor comune ale României şi Statelor Unite ale Americii de dezvoltare a infrastructurii energetice regionale, având în vedere actualul context geostrategic și necesitatea consolidării securității energetice europene. De asemenea, a apreciat faptul că, datorită locației sale strategice şi atuurilor în domeniul resurselor, România are un rol important în configurarea arhitecturii de securitate energetică în plan regional şi european. A reiterat interesul României pentru creşterea prezenţei companiilor americane în acest sector.
 
În context, a evocat principalele proiecte promovate de România pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu energie, cu accent pe interconectorul de gaz BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) şi pe interconectarea energetică România-Republica Moldova, respectiv prin finalizarea fazei a II-a a gazoductului Iaşi-Ungheni. A evidențiat importanţa conectării Republicii Moldova la sistemul energetic european.
 
Totodată, a propus extinderea cooperării dintre România şi SUA pe palierul tehnologiilor inovatoare, prin dezvoltarea unor proiecte comune de cercetare şi pregătire a specialiştilor români din domeniul petrol şi gaze.
 
La rândul său, Robin Dunnigan a apreciat contribuţia României la consolidarea securităţii energetice regionale şi europene prin diversificarea surselor şi rutelor de transport. A subliniat importanţa pe care SUA o acordă independenţei energetice a României şi a statelor din regiune şi a reiterat sprijinul Administraţiei pentru proiectele energetice care au acest obiectiv.
 
A salutat prezenţa companiilor americane de profil pe piaţa din România, evidenţiind potenţialul de cooperare sporit în domeniul energetic, în domeniul exploatării resurselor şi dezvoltării infrastructurii de transport a acestora, cât şi în proiecte de parteneriat în cercetare, dezvoltare şi formare profesională.
 
Oficialul american întreprinde o vizită în România în intervalul 17-18 februarie 2016, în cursul căreia participă la cea de a treia reuniune a Grupului de lucru pentru securitate energetică din cadrul Task Force-ului bilateral pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.


Sursa foto: Facebook - Daniel Ioniță
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii