Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A doua zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Minsk, Republica Belarus

ro

11 Feb, 2016 13:51 1109 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a fost primit  la 11 februarie 2016, în cea de-a doua zi a vizitei pe care o efectuează la Minsk, de către ministrul belarus al afacerilor externe Vladimir Makei. Cu acest prilej a fost reiterată dorinţa ambelor părţi de întărire a dialogului bilateral, precum şi a dezvoltării cooperării economice dintre cele două ţări. Partea română a reiterat sprijinul pe care România îl oferă Belarusului în contextul relaţiilor Minskului cu Uniunea Europeană. De asemenea, oficialul român l-a felicitat pe ministrul afacerilor externe Vladimir Makei pentru rolul pe care Belarus îl joacă în facilitarea convenirii acordurilor de la Minsk referitoare la situaţia din estul Ucrainei şi a subliniat că astăzi se împlineşte un an de la semnarea acordului Minsk II.
 
De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a susţinut un discurs în faţa studenţilor Facultății de Relații Internaționale din cadrul Universităţii de Stat din Belarus, cu tema „Opportunities, Risks and Challenges. Europe in the 21st century”. Prelegerea s-a concentrat pe percepţia României cu privire la mediul actual de securitate european și internațional, respectiv la abordările pe care țara noastră le adoptă în acest sens.
 
Cu această ocazie, demnitarul român a evidențiat provocările diverse la care sunt supuse statele europene în contextul unei lumi în schimbare, afectată de riscuri și provocări cu origini diverse care generează consecințe la nivel global. A evocat procesul de transformare al României asociat procesului de aderare la NATO și UE, două organizații fundamentate pe valori. Totodată, Daniel Ioniţă a subliniat că “România, în calitate sa de stat situat la frontierele externe ale celor două organizații, dar și de membru responsabil ONU, pledează pentru o viziune multidimensională în gestionarea riscurilor și provocărilor contemporane, prin dialog, cooperare și bună vecinătate, în respect necondiționat pentru principiile și normele de drept internațional”.
 
Ulterior discursului, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a răspuns întrebărilor auditoriului, într-o sesiune de Întrebări şi răspunsuri în care cei prezenţi s-au arătat interesaţi de aprofundarea mesajelor transmise în prelegere. Întrebările au vizat un spectru larg de problematici, de la obiectivele de politică externă ale României, relaţiile cu NATO şi UE, până la elemente de poziţie ale ţării noastre faţă de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi situaţia din Republica Moldova.
 
Discursul încheie vizita delegaţiei române la Minsk, în cadrul căreia ambele părţi s-au declarat deschise să continue şi să aprofundeze, de o manieră pragmatică, orientată spre rezultat, aspectele de interes comun.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii