Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:48 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspectorii ITM Constanţa au luat la puricat operatorii portuari

ro

25 Jul, 2016 14:45 1702 Marime text
Vineri, a avut loc o acţiune de control din partea ITM Constanţa în Portul din municipiu, care a avut drept scop verificarea operatorilor portuari. 

"Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2016, aprobat de  Dantes Nicolae BRATU - Inspector General de Stat, în cadrul” Acțiunilor de control derulate pe parcursul acestui an de către  Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanta, , vineri 22 iulie a avut loc o acțiune de control în Portul Constanta  care a avut drept scop verificarea operatorilor portuari  si societaților subcontractoare, ce desfășoară activități de depozitare și  manipulare marfuri.", se arată într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa.

Acțiunea de control la care au participat inspectori de muncă din cadrul serviciului  control relații de muncă cât și securitate și sănătate în muncă a fost coordonata  de INSPECTIA MUNCII cu participarea  directă a Inspectorului General de Stat-  Dantes Nicolae BRATU.

S-a urmărit cu precădere modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
- organizarea activității din punct de vedere al securității și sănătății în muncă;
- acordarea/purtarea echipamentului individual de protecție
-munca prestată în baza contractului individual de muncă;
-organizarea timpului de muncă şi de odihnă ;
-munca suplimentară, munca de noapte, repausul săptămânal şi concediul de odihnă;
-acordarea tuturor drepturilor salariale şi plata acestora pentru munca prestată;

Au fost verificați 4 angajatori, urmănd ca finalizarea  controalelor să se facă în perioada următoare. Pentru neregulile depistate inspectorii de muncă, vor dispune masuri  de remediere sau  vor aplica sancţiuni contravenţionale, după caz .
     
O altă acțiune de control  desfășurată vineri 22 iulie, cu participarea  directă a Inspectorului General de Stat-  Dantes Nicolae BRATU, a avut loc în stațiunea Eforie Nord, începand cu ora 21,00.
      
Actiunea s-a desfășurat în cadrul  ” Campaniei Naționale privind identificarea și combaterea  muncii nedeclarate și verificarea respectării  prevederilor legale  în domeniul securității și sănătății în muncă  în unități care desfășoară activitatea pe Litoralul Mării Negre  ”.
S-a urmarit in mod deosebit, respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor, timpul de muncă și de odihnă,  munca de noapte, instruirea lucrătorilor, condițiile de lucru, etc.

Echipele de control au verificat 19 angajatori , urmănd ca finalizarea  controalelor să se facă în perioada următoare. Pentru neregulile depistate inspectorii de muncă, vor dispune masuri  de remediere sau  vor aplica sancţiuni contravenţionale, după caz .
                            
”Creștem treptat numărul controalelor,  cu intenția de a-i conștientiza mai bine pe angajatori despre obligațiile legale din domeniile relații de muncă și sănătate, securitate în muncă și  de a-i informa pe  angajați cu privire la drepturi. Sunt domenii in care activitatea se desfășoară în aer liber, sunt domenii sensibile precum  comerțul,  construcțiile care în plină vară au nevoie de acțiuni concentrate de control care să contribuie la evitarea evenimentelor ce pun în pericol sănătatea și chiar viața lucrătorilor. Derulăm din ce în ce mai bine acțiunile din operațiunea Cronos, împreună cu ANAF, cu scop preventiv și al alinierii la standarde similare a activității de control.” – Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii