Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Info-sud-est.ro Tiparul monumentului istoric vândut ilegal și ruinat de proprietari - Palatul Regal din Mamaia

ro

11 Oct, 2016 13:07 2427 Marime text
Palatul Regal din Mamaia reprezintă tiparul monumentului istoric vândut ilegal de instituții ale statul român, în schimbul unui preț derizoriu, către o persoană privată influentă în mediul politic și de afaceri care aduce clădirea de patrimoniu, din nepăsare sau intenționat, în stadiul de ruină.

De-a lungul ultimilor 15 ani, asupra structurii și fațadei monumentului istoric de categoria A s-au făcut intervenții fără avizul Ministerului Culturii, s-au desfășurat activități fără autorizațiile necesare, iar la distrugerea treptată a structurii Palatului, intenționată sau din nepăsare, a ”contribuit” și un incendiu de proporții în anul 2012.

În cazul Palatului Regal din stațiunea Mamaia, Legea 422/2001 a fost încălcată în nenumărate rânduri, începând cu vânzarea monumentului fără exercitatea dreptului de preemțiune al statului și până în sezonul estival 2016, atunci când s-au făcut schimbări peisagistice fără avizul Direcției Județene pentru Cultură Constanța.



Palatul Regal din Mamaia este monument istoric de categoria A, adică monument istoric de valoare națională și internațională, consemnat în Monitorul Oficial al României și în PUZ-ul stațiunii Mamaia ca „Fosta vilă regală, azi Club Castel”, cu codul LMI CT-II-m-A-02896 și se află sub incidența Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Palat vândut la prețul unui apartament, batjocorit și incendiat

În anul 2003, SC Mamaia SA a vândut Palatul Reginei Maria la prețul unui apartament de lux din stațiune. În urma tranzacției, noul proprietar al monumentului istoric a devenit SC Light System SRL.

Un an mai târziu, tot prin încălcarea Legii 422/2001, terenul aferent monumentului, în suprafață de 1,5 hectare, a fost vândut de Primăria Constanța aceluiași proprietar în schimbul unui preț de batjocură: 23 euro/mp.

Astăzi, tranzacția terenului face obiectul unui dosar penal întocmit de procurorii DNA Constanța. Pentru că Legea 422 a fost încălcată și statul nu a fost înștiințat asupra vânzării terenului, procurorii au cerut în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare invocând nulitatea absolută a tranzacției.

SC Light System SRL, firma care a fost „cadorisită” de SC Mamaia SA și Primăria Constanța la începutul anilor 2000, are o istorie controversată prin prisma acționariatului acesteia și a schimbărilor de asociați de-a lungul ultimului deceniu.

Pe la conducerea firmei s-au perindat:

-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea Tv;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Text preluat de pe www.info-sud-est.ro
Autori: Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte

Articolul poate fi citit integral pe info-sud-est.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii