Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:31 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În scandalul „Panama Papers” un laureat al Premiului Nobel dezminte legăturile cu firma Mossak Fonseca

ro

06 Apr, 2016 20:12 979 Marime text
 
Scriitorul Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, apare și el în scandalul „Panama Papers”, dar nu singur ci alături de fosta lui soție, Patricia Llosa, notează cotidianul El Confidencial,
 
Totul a pornit de la presa spaniolă care a dezbătut acest subiect pe larg. De altfel, romancierul locuiește în prezent în Spania de 80 de ani.
 
Cotidianul a făcut publice unele dintre cele 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama referitoare la firme offshore deținute de personalități din lumea întreagă. Ziarul spune cum autorul „s-a aflat foarte aproape de a controla” compania off-shore Talome Services Corp, din Insulele Virgine Britanice, „într-o scurtă perioadă din 2010”, notează agerpres.ro. Familia Mario Vargas și Patricia Llosa a cumpărat firma de la Mossak Fonseca la 1 septembrie 2010, printr-un intermediar, Dave Marriner, de la compania Pan-Invest Management, cu sedii în Cipru și Luxemburg. În 6 octombrie 2010, cu o zi înainte ca scriitorul să primească Nobelul, intermediarul a cerut schimbarea acționariatului firmei respective, iar la 12 octombrie 2010 acțiunile familiei Llosa au trecut în mâinile unor cetățeni ruși, a relatat „El Confidencial”.
 
Însă agenția literară Carmen Balcells a romancierului a asigurat că nici el, nici fosta lui soție nu au deținut „vreodată” conturi bancare în Panama și că ambii „și-au îndeplinit întotdeauna obligațiile fiscale față de Spania”.
 
„Domnul și doamna Llosa nu au avut niciodată (..) vreo relație cu avocații de la Mossack Fonseca și nici nu au deținut fonduri sau bunuri prin intermediul unei societăți cu acest nume”, a transmis agenția literară printr-un comunicat de presă.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii