Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA În dosarul EADS-Microsoft-Siveco mita este estimată la 60 de milioane de euro

ro

11 Aug, 2014 12:28 2695 Marime text
Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a făcut dezvăluiri privind urmarirea penală în dosarul EADS-Microsoft-Siveco, care ar putea produce un cutremur pe scena politică, scrie ştiripesurse.ro.

Dosarul privind utilizarea licenţelor educationale pentru care DNA a dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita si abuz in serviciu vizeaza inclusiv acordul semnat de EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, in valoare de 534 milioane euro, mai scris sursa citată.

“Este un dosar in care avem si o sesizare a Corpului de Control, care a vizat cateva contracte aditionale. Firesc e sa verifici si contractul intitial, ceea ce procurorul de caz a si facut. A inceput urmarieea penala cu privire la fapte. Zeci de persoane au fost audiate, din ministere, au fost citati si fosti ministri, fosti parlamentari, fosti directori de institutii. Pana acum vorbim de o suma de zeci de milioane de euro, in jur de 60 de milioane de euro, suma ar putea sa creasca sau sa scada, este estimativa, a fost data cu titlu de mita prin conturi bancare, sau direct. Nu este inceputa urmarirea penala fata de persoane, dar se administreaza probatoriul“, a declarat sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, la Adevarul Live.

Potrivit ştiripesurse.ro, cele patru contracte aflate acum in vizorul procurorilor DNA:

1. Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat  intre  Guvernul  Romaniei  si  Microsoft  Ireland  prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, in valoare de 105 milioane USD, derulat in perioada 2004-2009,

2. Contractul de inchiriere de licente Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription incheiat intre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale si consortiul D-CON.NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat in perioada 2009-2013 (extins in 2013 cu 33 milioane EUR, contract  in derlare).

3. Contractul privind Sistemul Educational Informatizat (MEC SEI) incheiat intre Siveco si Ministerul Educatiei,  in valoare de  124  milioane EUR  (contract derulat in 6 etape in perioada 2001-2009);

4. Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) incheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul  de Interne, in valoare de 534 milioane EUR (extins in 2009 cu 200 milioane EUR).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii