Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:47 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Masă rotundă pe tema „Portul Constanța pe Drumul Mătăsii“, la Gara Maritimă. Participă şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu (galerie foto+video)

ro

22 Jun, 2018 11:13 1593 Marime text
În aceste momente, la Gara Maritimă are loc masa rotundă pe tema „Portul Constanța pe Drumul Mătăsii“.

Evenimentul este organizat de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța, Constanța Port Business Association și Asociația Drumul Mătăsii.
           
Evenimentul are ca scop reunirea reprezentanților relevanți ai misiunilor diplomatice ale țărilor vizate de Coridorul Drumului Mătăsii împreună cu autoritățile române, care să permită portului Constanța să prezinte ultimele evoluții și proiecte, precum și să informeze despre noile inițiative legate de Drumul Mătăsii, potrivit APMC.

La întrunire participă reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Afacerilor Externe, ambasadori din țările de pe ruta Drumului Mătăsii, operatori portuari, asociații profesionale din România și străinătate, autorități. Sunt reprezentate nouă ţări: România, Azerbaidjan, China, Georgia, Kazahstan, Moldova, Turcia, Turkmenistan şi Federaţia Rusă. 
 
„Portul Constanța pe Drumul Mătăsii” aduce împreună toți factorii decizionali, autorități de stat, autorități portuare, companii private, cu scopul de a contribui cât mai eficient la dezvoltarea optimă a coridorului de transport Asia – Europa, iar Portul Constanța are ocazia să sublinieze rolul său important în această configurație.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate informații despre a doua ediție a Silk Road Summit, care se va desfășura în luna noiembrie.

Portul Constanța a semnat în ultimii ani parteneriate cu porturile Aktau - Kazakhstan, Poti, Batumi și Anaklia – Georgia, cu State Service for River and Maritime Transportation din Turkmenistan, portul Baku din Azerbaidjan, cu porturile Ningbo și Qingdao din China. Toate acestea au ca scop schimbul de informații între parteneri, pentru a identifica blocajele și pentru a determina un proces prin care să se utilizeze soluții optime, care pot fi oferite tuturor actorilor implicați în transportul intermodal pe coridorul Asia-Europa.

UPDATE 1:

În cadrul evenimentului este prezent fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, prezent la evenimentul de la Constanţa în calitate de preşedinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Totodată, mai sunt prezenţi directorul general al CN APM Constanţa, Dan Nicolae Tivilichi, directorul Direcţiei Europa de Est şi Asia Centrală al Ministerului Afacerilor Externe al României, Cornel Ionescu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Maria Magdalena Grigore, preşedintele Silk Road Association Metin Apti, directorul adjunct al CN APMC, Marian Tănase, preşedintele Constanta Port Business Association, Viorel Panait, ş.a.

UPDATE 2:

După Dan Nicolae Tivilichi, a vorbit Emil Constantinescu.

 

Suntem la a doua ediţie a evenimentului, unul foarte important. Portul Constanţa este o poartă a estului Europei şi un pod între Europa şi Asia. E important ca Portul Constanţa să fie pe harta Drumului Mătăsii, a spus Nicolae Dan Tivilichi.

 

În 1998, într-un discurs în Senatul SUA, unde am participat alături de alţi opt şefi de state, am spus că proiectele economice mari nu doar costă şi aduc beneficii, dar şi creează solidarităţi naţionale şi regionale. Portul Constanţa este important în dezvoltarea regiunii, a Europei şi a lumii, având în vedere Drumul Mătăsii. Când eram preşedintele României, în ţară starea economică era precară, acum situaţia s-a schimbat, România e membru NATO şi UE, dar lipseşte solidaritatea, a spus Emil Constantinescu.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa


Ti-a placut articolul?

Comentarii