Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Imagini de la eveniment. Depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Sovietic din Constanţa (galerie foto)

ro

07 May, 2018 11:11 2406 Marime text
În urmă cu 73 de ani, pe 9 mai 1945, Germania nazistă capitula sub loviturile Forţelor Naţiunilor Unite. De atunci, data de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a conflictului armat în care au pierit zeci de milioane de oameni.
                                                                                                                                       
Cu cei mai mulţi morţi a plătit însă Rusia. Cu ocazia Zilei Victoriei, reprezentanții autorităților locale, dar și veterani de război au depus coroane de flori la locul înhumării ostaşilor şi ofiţerilor sovietici din Cimitirul Central Constanţa. Printre care participă sunt: Pavel Alekseenko reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, viceprimarul municipiului Constanța Dumitru Babu, profesorul universitar Marian Cojoc de la Universitatea Ovidius Constanța.
 
Slujba religioasă este oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. 

Acțiunea este organizată de consulatul general al Federației Ruse la Constanța. 

UPDATE. 2

Pentru prima dată la acest eveniment participă doi veterani de război din Moscova, din partea consiliului veteranilor din Moscova. 


UPDATE. 1

”Astăzi în ajunul Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei ne-am adunat lângă Monumentul soldaţilor şi ofiţerilor sovietici, ca să cinstim memoria celor căzuţi în crudul război împotriva fascismului. În cel de al Doilea Război Mondial au fost implicate 61 de state şi aproape 80% din populaţia Pământului. Probabil nu există nici o ţară care într-un fel sau altul să nu fi suferit din cauza acestei tragedii. Dar, evenimentele cele mai crude şi totodată hotărâtoare ale acestui război inuman s-au desfăsurat pe teritoriul Uniunii Sovietice. Germania fascistă şi aliaţii săi se aşteptau să înrobească Europa şi Rusia Sovietică, dar planurile lor au eşuat. Rezultatele marilor bătălii de pe frontul de Est, precum Apărarea Moscovei şi Leningradului, luptele de la Stalingrad, bătălia de pe arcul de la Kursk, despre care nu vom uita niciodată, au dus la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Jertfele celei mai sângeroase catastrofe în istoria omenirii au fost mai mult de 50 de milioane de oameni. Ne amintim că armata română la etapa finală a Războiului a participat la o serie de lupte importante, şi alături de armata sovietică a luptat împotriva jugului fascist pe teritoriul european, participând la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei. Întodeauna ne vom aminti de ajutorul aliaţilor noştri, de cooperarea acestora care ne-au ajutat să punem punctul final al Victoriei în Război. Şi astăzi din toată inima mulţumim veteranilor Războiului care au obţinut victoria în luptele crâncene. Memoria istorică şi adevărul despre cel de-al doilea război mondial trebuie să înceteze astăzi forţele care sunt dornic de dominaţie mondială. Amintire veşnică eroilor Războiului care şi-au dat viaţa pentru eliberarea Europei şi a întregii lumi de sub jugul fascist. Trăiasca pacea şi triumful dreptăţiil” - a transmis consului Federației Ruse la Constanța, Vladimir Volkov. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii