Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IJJ Constanța și GJM Tomis Constanța, la ora bilanțului. Jandarmii au participat la mii de misiuni în anul 2018 (galerie foto+video)

ro

22 Jan, 2019 12:15 3761 Marime text
La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta, în prezenţa lui Done Ionuţ şi a lui Ali Şenol - Subprefecţi ai judeţului Constanta, a lui colonel Cucoş Gheorghe Sebastian — imputernicit Prim-adjunct al Inspectorului General şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, precum şi a şefilor instituţiilor şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează, a avut loc astăzi evaluarea activităţii desfaşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2018.

La eveniment participă primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, inspectorul șef al IPJ Constanța - comisar șef Constantin Dancu, inspectorul general școlar al ISJ Constanța - Gabriela Bucovală, șefii unităților de parchet din Constanța. 

În cadrul evenimentului s-a mai precizat că în contextul protestelor din Capitală, mai mulți jandarmi de la Gruparea Mobilă Tomis Constanța au fost răniți, unul dintre ei fiind rănit grav. Tot în contextul protestelor, peste 50 de jandarmi au formulat plângeri la Parchetul Militari pentru loviri.

”În spatele cifrelor se ascunde o pregătire permanentă și o colaborare excelentă. Vreau să îi mulțumei colonelului Dima, cel care a condus IJJ și să îi doresc mult succes în misiunea pe care o are de desfășurat. Nu cred că își poate imagina cineva cum ar fi orașul nostru fără jandarmerie sau fără poliția națională” – a declarat primarul Decebal Făgădău.

În cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea  civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie.
În perioada de referinţă,  pe linie de ordine publică au fost executate peste             15000 misiuni, dintre care peste 1000  misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente        cultural-artistice(ex. festivalul de jocuri şi reconstituiri istorice „Dapix”, zilele oraşelor şi comunelor din judeţul Constanţa, Noaptea Muzeeelor, Seawolves Bike Fest, Filme în aer liber, Sunset Sea-mphony, Festivalul Antic Tomis, etc), sportive(fotbal, handbal, volei, rugby, baschet), religioase(ex. Sărbătoarea Botezului Domnului la Mangalia, Slujba Învierii Domnului la Catedrala Arhiepisopală, Hramul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Dervent,etc), de protest sau alte adunări publice(Ziua Marinei Române la Mangalia, Ziua Copilului, Ora Pământului,  Ziua Armatei Române, etc) celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.
În privinţa misiunilor de menţinere a ordinii publice, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a participat împreună cu poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la peste 7500 misiuni, în 10 localităţi din judeţ (Constanţa, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Techirghiol, Eforie, Neptun, Costineşti şi Mihail Kogălniceanu).
Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în anul 2018  au fost constatate 343 fapte de natură penală cu 370 autori, dintre care 62 fapte penale cu 70 autori constatate de către patrulele independente de jandarmi. Totodată,  au fost aplicate 1826 sancţiuni contravenţionale, dintre care 265 avertismente scrise şi 1561 amenzi în valoare totală de peste 500000 lei. De asemenea, în timpul misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost conduse la sediile structurilor de poliţie 370 persoane, au fost depistate 6 persoane date în urmărire, dintre care 3 persoane de către patrulele independente de jandarmi.
 
În perioada sezonului estival 2018, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2018” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în zonele turistice  Constanţa, Eforie, Techirghiol, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora,  Saturn, Venus şi Mangalia.
În timpul desfăşurării misiunilor de menţinere a ordinii publice în sistem integrat în perioada sezonului estival 2018 au fost constatate 72 fapte de natură penală, cu 77 autori, dintre care 16 fapte penale cu 16 autori de către patrulele independente de jandarmi.
De asemenea, în sezonul estival 2018 au fost aplicate 738  sancţiuni contravenţionale(609 amenzi contravenţionale şi 129 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste  300000 lei.
În anul 2018, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 32 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă peste 50% din totalul efectivelor inspectoratului.
Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de protecţie, intervenţie şi supraveghere a 104 km conducte  magistrale de transport produse petroliere.
În  anul 2018 au fost executate 98 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi cu caracter special şi 363 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 759 transporturi de corespondenţă clasificată.
În anul 2018, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate în cooperare/colaborare peste 600 acţiuni(cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Parchete, D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., D.N.A., D.G.A., în sprijinul executorilor judecătoreşti, cu lucrători ai Direcţiei Silvice Constanţa, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa etc).
În perioada supusă analizei, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au pus în executare un număr de  2967 mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete.
În cursul anului trecut s-au desfăşurat 83 de activităţi informativ-prevenive şi de dialog social în instituţiile de învăţământ din judeţul Constanţa, alături de lucrători ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, dar şi activităţi informativ-preventive în domeniul sportiv, protecţiei mediului, silvic, piscicol şi pe linia activităţilor de picnic.
Totodată, pe timpul adunărilor publice s-au executat 33 de activităţi cu caracter preventiv ce au avut ca scop principal informarea participanţilor cu privire la cadrul legal care reglementează astfel de activităţi.
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa va continua să depună eforturi pentru îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi creşterea eficienţei instituţionale, acţionând permanent pentru îndeplinirea misiunilor şi atribuţiilor la un nivel calitativ ridicat.
Totodată, instituţia noastră îşi va desfăşura activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.
 
 
***
Nota pentru editor: EXEMPLE
 
1. Depistat de jandarmi în zona Sălii Sporturilor deşi avea emis un madat de arestare preventivă
 
Sâmbătă, 24 martie 2018, în jurul orei 13.00 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de asigurare a ordinii publice în zona Sălii Sporturilor din  municipiul Constanţa, a observat un tânăr  care a atras atenţia prin faptul că a devenit agitat şi a încercat să fugă la vederea oamenilor legii.
Jandarmii l-au ajuns din urmă, au procedat la legitimarea şi stabilirea identităţii acestuia.
În urma verificărilor făcute, jandarmii împreună cu în echipaj de poliţie sosit în sprijin au descoperit faptul că tânărul  în vârstă de 21 ani, domiciliat în Cernavodă,   avea pe numele său un mandat de arestare preventivă pe o durată de 30 zile, emis în data de 23 martie a.c., de Judecătoria Constanţa.
Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, în vederea luării măsurilor legale.
 
2. Depistat de jandarmi în zona gării Constanţa, deşi avea emis un mandat de arestare a pedepsei cu închisoarea
 
În data de 28 mai 2018, în jurul orei 00.15 un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, aflat în misiune de patrulare la obiectivele din competenţă,    a observat în zona gării C.F.R. Constanţa un tânăr  care consuma băuturi alcoolice, devenind agitat şi încercând să fugă la vederea oamenilor legii.
În urma verificărilor făcute, jandarmii au descoperit că tânărul  în vârstă de 29 ani, domiciliat în Câmpulung Moldovenesc,   avea pe numele său un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Constanţa.
Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Secţiei nr.3 Poliţie Constanţa, în vederea luării măsurilor legale.
 
3. Prins de jandarmi după ce a încercat să fugă cu lănţişorul unei femei
 
În data de 06 iunie 2018, în jurul orei 13.15, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa – Detaşamentul 6 Mangalia, aflat în misiune de patrulare la obiectivele din competenţă,  a fost sesizat de către o femeie în vârstă de 61 ani, cu privire la faptul că în timp ce se deplasa pe strada  Ştefan cel Mare din Mangalia, un tânăr a încercat să îi smulgă de la gât lănţişorul, ulterior fugind printre blocuri.
Pe baza semnalmentelor furnizate de către femeia care a sesizat fapta, jandarmii l-au căutat pe făptuitor în zona adiacentă.
La vederea jandarmilor acesta a fugit, fiind prins de oamenii legii după aproximativ 500 de metri. Persoana în cauză,  în vârstă 22 ani, cu domiciliul în municipiul Galaţi, a fost identificată de către victimă şi şi-a recunoscut fapta.
Jandarmii au întocmit procesul verbal de sesizare, conform prevederilor Codului de Procedură Penală, făptuitorul fiind predat lucrătorilor Poliţiei municipiului Mangalia pentru continuarea cercetărilor. Ulterior, a fost reţinut pe o durată de 24 ore, urmând să fie prezentat la unitatea de parchet competentă, cu propunere de arestare preventivă.
 
4. Depistat de jandarmi în zona Prefecturii Constanţa, deşi avea emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea
 
În data de 09 iunie 2018, în jurul orei 20.15, echipajul de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa,  aflat în misiune de asigurare a ordinii publice în zona Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa, a fost sesizat de către cei care participau la adunarea publică de protest declarată şi înregistrată legal, cu privire la faptul că printre ei şi-au făcut apariţia cinci persoane care nu aveau legătură cu manifestarea, având alte revendicări.
Având în vedere că este interzis ca persoane sau grupuri care nu au legătură cu adunările publice organizate să se infiltreze în rândul demonstranților, jandarmii au procedat la legitimarea şi stabilirea identităţii acestora, în vederea luării măsurilor legale.
În urma verificărilor făcute, oamenii legii au identificat un bărbat  în vârstă de 50 ani, domiciliat în Constanţa, care figura ca persoană urmărită general, întrucât avea pe numele său un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Constanţa, având de executat o pedeapsă privativă de libertate de 2 ani şi 9 luni.
Persoana în cauză a fost predată lucrătorilor Secţiei nr.3 Poliţie Constanţa, în vederea luării măsurilor legale, ulterior fiind încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă.
 
5.  Depistat de jandarmi ameninţând cu un cuţit
 
În data de 17 august 2018,  jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au asigurat măsurile de ordine publică la evenimentul cultural-artistic prilejuit de Zilele oraşului Cernavodă.
În jurul orei 23.45, după încheierea activităţilor artistice, în timpul defluirii publicului, un echipaj de jandarmerie din cadrul dispozitivului de asigurare a ordinii publice a observat un bărbat care fugea după alte două persoane, ameninţându-le cu un cuţit.
Acesta a fost imobilizat imediat de către oamenii legii. Cu privire la comportamentul său şi arma albă deţinută,  cel în cauză a declarat că a fost jignit şi din cauza asta s-a enervat.
Jandarmii au întocmit procesul verbal de sesizare conform Codului de Procedură Penală,  iar bărbatul în vârstă de 34 ani, din Cernavodă, a fost condus la sediul Poliţiei Cernavodă, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale.

Evaluarea activităţii desfăşurată de Gruparea Mobilă de Jandarmi în anul 2018
 
În anul 2018, în baza competenţelor stabilite prin lege, în domeniul ordinii şi siguranţei publice, unitatea noastră a gestionat misiunile plecând de la necesitatea creşterii siguranţei cetăţeanului, prevenirii şi combaterii mai eficiente a infracţionalităţii, în special pe cele din sfera faptelor stradale.
 
Ordinea şi siguranţa publică
Anul trecut, Gruparea de Jandarmi Mobilă "TOMIS" Constanţa a executat un număr de 3593 misiuni, rezultând o medie de zece misiuni desfăşurate zilnic, din care exemplificăm: 574 misiuni de asigurare a ordinii publice, 2349 misiuni de menţinere a ordinii publice şi 682 acţiuni executate în cooperare cu alte instituţii şi punerea în executare a 243 mandate de aducere emise de către organele de urmărire penală, din judeţul Constanţa către alte judeţe din ţară.
 
Asigurarea ordinii publice
Concomitent cu executarea misiunilor de menţinere a ordinii publice, efectivele unităţii au executat un număr de 574 misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică;   92 manifestări sportive, 119 manifestări cultural-artistice, religioase şi promoţionale cu participarea unui public numeros, 6 manifestări de protest, din care exemplificăm:
Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia la Festivalul Neversea-50.000 persoane; Concertul Europa FM: -;“Zilele Marinei Române”, eveniment organizat de Comandamentul Flotei, în ziua de 15.08.2018 - peste 15.000 de participanţi; Hramul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei; Ziua Naţională a României, Revelion 2019-Piaţa Ovidiu peste 12. 000 de persoane;
 
Participarea la menţinerea ordinii publice în sistem integrat cu poliţia
Pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional în anul 2018 au fost organizate şi desfăşurate un număr de 2349 acţiuni, din care 424 misiuni de menţinere a ordinii publice pe litoralul Mării Negre, 518 acţiuni executate în pieţe, târguri şi oboare.
 
 
 
 
EFICIENŢA PROBATĂ PRIN REZULTATE:
Jandarmii din cadrul G..J.M. Constanţa au constatat în flagrant prin sesizare directă un număr de 576 fapte cu caracter penal, fiind identificaţi 865 făptuitori, 38 dintre aceştia minori şi 3 persoane date în urmărire.
O pondere importantă din constatări se regăsește pe linia traficului şi consumului ilicit de substanțe interzise – 413 fapte, fiind identificaţi 689 autori şi ridicate în vederea continuării cercetărilor pentru a fi predate lucrătorilor din cadrul B.C.C.O. Constanţa, 916 pliculeţe cu fragmente vegetale, muguri vegetali sau comprimate susceptibile de a avea efecte psihoactive şi 31 aparate de mărunţit substanţă vegetală.
Pe linia vânzării ilegale a produselor din tutun au fost constatate 59 fapte şi ridicate 4517 pachete de ţigări ridicate.
Totodată în anul 2018 au fost aplicate un număr de 6298 sancţiuni contravenţionale.
 
Cooperarea interinstituţională
În anul 2018 s-au executat 708 de acţiuni în cooperare cu alte instituţii, din care exemplificăm: 141 cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanţa, 178 cu Garda de Coastă, 31 cu D.J.I., 24 cu D.I.I.C.O.T. şi B.C.C.O. Constanţa, 259 cu organele administraţiei publice locale, 9 cu Serviciul pentru Imigrăei, 8 cu structurile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
De asemenea s-au executat un număr de 58 acţiuni comune cu cele cinci inspectorate de jandarmi judeţene din zona de competenţă, astfel: - I.J.J. Constanţa, I.J.J. Călăraşi, I.J.J. Ialomiţa, I.J.J. Brăila și I.J.J. Tulcea.
 
PRINCIPALELE DIRECŢII DE ACŢIUNE PENTRU ANUL 2019
-           Asigurarea măsurilor de ordine publică cu ocazia desfășurării în zona de responsabilitate a evenimentelor prilejuite de întrunirile și ședințele ce vor avea loc pe timpul asigurării de către România a președinției Consiliului Europei.
 
-           Gestionarea la nivelul celor cinci județe din zona de competență a măsurilor de ordine publică atât la alegerile europarlamentare (mai) cât și la cele pentru președinție(decembrie).
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii