Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE13. Panică la o lansare de carte. A murit directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Constanţa, Virgil Coman (galerie foto)

ro

05 Aug, 2016 18:58 28641 Marime text
Constanţa, în doliu! În această seară, evenimentul de  lansare al romanului istoric „La marginea Imperiului – Origini”,  scris de Cristian Cealera, de la Prăvălia cu Cărţi, a fost  întrerupt  pentru că managerului Serviciului  Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, în vârstă de 43 de ani, i s-a făcut rău brusc.

În doar câteva clipe, toată lumea a fost cuprinsă de panică. Imediat, la faţa locului, a fost chemată o ambulanţă, care a ajuns în aproximativ 10 minute. După aplicarea măsurilor de prim-ajutor, la care acesta nu a răspuns, a fost declarat decesul acestuia. Redacţia cotidianului ZIUA de Constanţa transmite familiei şi apropiaţilor acestuia sincere condoleanţe!

UPDATE 13, ora 13:05
Trupul neînsuflețit al istoricului Virgil Coman, Șef Serviciu Direcţia  Judeţeană Constanța a Arhivelor Naţionale, va fi depus la Catedrala
Arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”, astăzi, 6 aug 2016, în jurul orei 13.00. Tot atunci, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia o slujbă de pomenire la căpătâiul celui adormit, se arată într-un comunicat de presă sosit în urmă cu câteva momente al Arhiepiscopiei Tomisului.

UPDATE 12, ora 12:40
În ultimul său discurs, răposatul Coman le-a mulţumit tuturor participanţilor la eveniment pentru că au venit pe o asemenea căldură la o lansare de carte, eveniment pe care nu se mai pune amprenta în ziua de astăzi. Redăm în continuare câteva dintre ultimele sale cuvinte:
"Şi eu când eram copil  visam împreună cu amicii mei să mergem la marginea oraşului să descoperim comori în locurile acelea pline de mister. Cred că şi astăzi orice copil din Dobrogea are aceste trăiri, gândindu- ne că Dobrogea este zona cu cele mai multe situri arheologice.". 
Din păcate, discursul său s-a încheiat trist: "Permiteţi-mi, în final, să-l felicit pe Cristi şi pe cei care l-au susţinut. Este cunoscut faptul că orice lucrare are nevoie de sprijin financiar şi ştiu că familia şi Cristian Bărhălescu, care este prezent şi el aici, l-au susţinut. Nu mă simt bine, vă rog să mă scuzaţi." a afirmat acesta la ultimul său discurs.

UPDATE 11, 6  august 2016, ora 12:36
Trupul defunctului Virgil Coman va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală în această seară, după ora 18.00. De asemenea, mâine, începând cu ora 13.00, urmează să aibă loc ceremonia de înmormântare a istoricului la Cimitirul Central.

UPDATE 10, ora 23:32
Arhiepiscopia Tomisului transmite sincere condolenţe familiei defunctului Virgil Coman. 
Citeşte şiArhiepiscopia Tomisului, în urma decesului care a zguduit Constanţa- „Dumnezeu l-a aflat și chemat pe Virgil Coman în timpul lucrului său”​

UPDATE 9, ora 22:15
Publicăm, în această seară, mesajul adresat în urma cu doi ani cotidianului ZIUA de Constanţa, de regretatul Virgil Coman,  cu ocazia împlinirii a 14 ani de existenţă. Iată:
"Dacă doreşti să te informezi despre dosare mai vechi sau mai noi referitoare la oameni şi locuri din Dobrogea, citeşte ziuaconstanta.ro", scria acesta despre cotidianul nostru în anul 2014, negândidu-se că, într-o zi, în paginile acestui ziar, fie ele online sau print, oamenii vor citi şi despre activitatea sa de neîntrecut în domeniul cercetării arhivelor.

UPDATE 8, ora 22:10
Potrivit unor surse, trupul neînsuflețit al lui Coman va fi depus, mâine, la Arhiepiscopia Tomisului.

UPDATE 7, ora 21:40
Trupul neînsufleţit al lui Virgil Coman a fost scos din sala în care a avut loc nefericitul eveniment şi va fi transportat către morga Cimitirului Central. 

UPDATE 6, ora 20:27
La faţa locului a sosit şi un echipaj de la Criminalistică, pentru a stabili care au fost împrejurările decesului fostului director al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman.

UPDATE 5, ora 19:53
În urmă cu doar câteva momente, a fost declarat decesul lui Virgil Coman. Acesta s-a stins din viaţă la 43 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Echipajul SMURD, care a intervenit la faţa locului şi a declarat decesul, a efectuat manevre de resuscitare mai bine de o oră, însă fără succes. Medicii au plecat de locul decesului şi se îndreaptă  acum către o altă misiune: aceea de a salva vieţi.

UPDATE 4, ora 19:30
Deşi a dat semne că şi-a revenit, lui Virgil Coman i-a scăzut iar pulsul. Astfel, medicii continuă să-i aplice manevre de resuscitare, victima fiind inconştientă.

UPDATE 3, ora 19:27
Cum s-a întâmplat totul? Virgil Coman a realizat o prezentare a volumului, iar la finalul discursului său a precizat că se simte puţin cam rău. A luat loc pe scaun şi a leşinat.

UPDATE 2, ora 19:15
Veste bună. Virgil Coman şi-a revenit. Acesta a răspuns pozitiv la eforturile medicilor de a-l resuscita şi a început să respire. 

UPDATE, ora 19:09
Din primele informaţii de la faţa locului, se pare că şeful  Serviciului  Judeţean al Arhivelor Naţionale Constanţa, Virgil Coman, nu răspunde la manevrele de resuscitare efectuate de către medici. Toţi invitaţii şi participanţii de la evenimentul de lansare al acestui roman au fost evacuaţi din sală.

Virgil Coman. Remember
Regretatul Virgil Coman s-a născut în anul 1973, la Medgidia, Acesta a urmat cursurile Școlii Generale nr. 7 și ale Grupului Școlar Materiale de Construcții. A fost licențiat al Facultății de Istorie și Științe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea 'Ovidius' Constanța, promoția 1997, și absolvent al cursurilor de studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria și civilizația zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea 'Ovidius' din Constanța, promoția 1998. Coman și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii". Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naționale,  Coman a lucrat ca  profesor.

Despre romanul "La marginea Imperiului- Origini", a cărui lansare a fost întreruptă
„La marginea Imperiului - Origini" se doreşte a fi o frescă istorică a Dobrogei romane din secolele II - IV d.H. Mare parte dintre personaje au existat în realitate şi sunt atestate de izvoarele antice, precum şi de descoperirile arheologice. Autorul a încercat ca, printr-o minuţioasă şi atentă documentare, să evoce realităţile unei lumi acum aproape uitate.







 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Viorica Bălteanu 06 Aug, 2016 01:48 Cumplită veste! A fost un om special, un istoric de elită. Este în doliu și Comunitatea Meglenoromânilor din România (Dr. Virgil Coman a fost jumătate meglenoromân, jumătate dacoromân). Dumnezeu să-i dea odihnă lină, iar familiei și tuturor apropiaților mângâiere, în aceste foarte apăsătoare momente!