Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:45 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Județul Constanța. Hram la mănăstirea „Bunavestire și Sf. Mc. Doctori fără de arginți Cosma și Damian”

ro

30 Jun, 2018 08:27 975 Marime text


Duminică, 1 iulie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Doctori fără de arginți, Cosma și Damian, cei din Roma.

Cu prilejul hramului, la mănăstirea „Bunavestire și Sf. Mc. Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din satul Gherghina, comuna Mircea Vodă, județul Constanța, IPS Teodosie va oficia slujba de Sfințire Mică a Apei (Aghiasma Mică) începând cu ora 8.15, urmată de Sfânta Liturghie.

Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sf. Mucenițe Sofia cu fiicele ei, Elpis, Agapis și Pistis.

Despre Sfinții Cosma și Damian, medici fără de arginți

Conform datelor transmise de-a lungul veacurilor, Cosma şi Damian erau doi fraţi medici veniţi din Arabia în oraşul Cyr; aici s-au dedicat îngrijirii bolnavilor, atât a oamenilor, cât şi a animalelor. Spre deosebire de alţi medici, ei, urmând sfatul evanghelic: „În dar aţi primit, în dar să daţi", nu voiau să primească nici un fel de recompensă şi, pentru acest motiv, au fost numiţi „Sfinţii medici fără de arginţi" - „Anargyres". O singură dată, însă, Damian, încălcând hotărârea pe care şi-o luaseră amândoi fraţii, a primit o sumă de bani de la o femeie nobilă, Paladia, care în numele lui Cristos, l-a rugat să accepte darul ei. Fratele lui, Cosma, s-a mâniat atât de tare, încât a declarat că nu vrea să mai lucreze împreună. După ce Damian i-a arătat motivele pentru care a făcut acel gest, şi anume, ca să nu umilească şi să nu întristeze nobila doamnă care l-a rugat în numele lui Cristos, ei s-au împăcat şi au continuat munca lor. Guvernatorul Lysis, aflând că sunt creştini şi îi atrag pe foarte mulţi la noua credinţă, i-a chemat în faţa tribunalului şi le-a cerut să aducă jertfă zeilor Imperiului. Deoarece au refuzat cu hotărâre, au fost condamnaţi la moarte şi executaţi prin tăierea capului; trupurile lor, aduse în oraş de către creştini, au fost înmormântate cu cinstirea cuvenită.

La aceste fapte concrete, legenda adaugă unele amănunte simbolice: mai întâi au fost condamnaţi la moarte prin aruncare de pietre, dar pietrele aruncate spre ei se întorceau cu putere în capul călăilor; s-a hotărât apoi să fie străpunşi cu săgeţile a patru călăreţi, dar şi acestea s-au întors împotriva celor care le sloboziseră şi a multora dintre păgânii ce participau la tristul spectacol. În cele din urmă, au fost siliţi să folosească sabia pentru a le tăia capul, "onoare" rezervată numai cetăţenilor romani; în felul acesta, cei doi fraţi au dat mărturie de credinţă şi iubire faţă de Cristos.

După trei veacuri de la moartea lor, împăratul Iustinian, fiind foarte grav bolnav, s-a rugat lui Dumnezeu prin mijlocirea sfinţilor Cosma şi Damian şi a fost vindecat. Drept recunoştinţă, a mărit şi a fortificat oraşul Cyr, unde erau ei înmormântaţi, a reparat biserica dedicată lor în Constantinopol şi a construit din temelii o altă biserică mult mai mare şi mai frumoasă. Aceste fapte au dus la răspândirea cultului pentru sfinţii Cosma şi Damian, „Doctorii fără de arginţi".
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii