Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:06 03 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat înfiinţarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu

ro

16 Feb, 2019 08:52 704 Marime text

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern  privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu.

Registrul naţional al riscurilor pentru sănătate în relaţie cu factorii de mediu ( ReSanMed) reprezintă un sistem informatic, o platformă unică care va fi disponibilă Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, în vederea transmiterii în timp real a informaţiilor despre un risc asociat, avarie/incident, accident ecologic sau temperaturi extreme.

Practic, ReSanMed va include înregistrări de date privind cazuri de boală care pot fi determinate de temperaturi extreme (precum degerături, insolaţii), boli asociate modificării factorilor de mediu (precum methemoglobinemie acută infantilă, guşă endemică prin carenţa de iod), notificări incidente/avarii si accidente majore care pot induce boli asociate.

Înființarea ReSanMed este necesară pentru monitorizarea corespunzătoare a stării de sănătate a populaţiei în relaţie cu factorii de mediu.

Registrul va ajuta în identificarea și punerea în aplicare a măsurilor necesare de răspuns de către autorităţile locale în cazul producerii unor avarii/incidente, accidente ecologice sau temperaturi extreme. De asemenea, va asigura accesul la informaţie a publicului care poate fi afectat de producerea unui eventual accident prin transmiterea informaţiilor și  măsurilor de siguranţă necesare protejării sănătăţii şi a bunurilor.

Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar va organiza, asigura funcționarea și administrarea ReSanMed.

Ti-a placut articolul?

Comentarii