Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grup infracţional organizat specializat în proxenetism, destructurat la Constanța. Cum acționau suspecții

ro

01 Feb, 2019 15:53 2971 Marime text
La data de 31.01.2019 procurorii DIICOT – S.T. Constanţa au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpatelor B. M.-N. și N. F.-F., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi proxenetism în formă continuată.

De asemenea, procurorii DIICOT – S.T.Constanţa au solicitat măsura arestării preventive faţă de inculpaţii I. A.-F. şi H. M.-M., cercetaţi în stare de arest preventiv într-o altă cauză penală, pentru săvârşirea  infracţiunilor de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc. 

Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2018 inculpaţii I. A.-F., H. M.-M,  B. M.-N. și N. F.-F  au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de proxenetism, activitatea de prostituţie fiind desfăşurată cu precădere în partea de sud a Franţei, în oraşele Cannes, Marseille, Nice.

”În concret, activitatea infracţională a constat în recrutarea unor tinere ce proveneau din medii familiale vulnerabile cărora le-au înlesnit activitatea de prostituţie în străinătate, obţinând beneficii patrimoniale importante de pe urma acestei activităţi.      
În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că tinerele erau recrutate din România, din medii familiale vulnerabile (familii cu o situație materială precară, destrămate sau dezorganizate și nivel de educație scăzut), apoi determinate să practice prostituția în Franța, efectuând așa zise „turnee” prin diferite orașe. Ca modalitate de atragere a persoanelor cu care acestea întrețineau acte sexuale în schimbul unor sume de bani, tinerele foloseau mai multe anunțuri postate pe diferite site-uri de profil” - au transmis procurorii DIICOT.

Anchetatorii au stabilit că, tinerele care practicau prostituția utilizau doar aceste site-uri, unde trebuiau să aibă un „cont”, în care erau menționate printre altele, caracteristicile fizice, orașul în care se aflau, precum și durata de timp cât se aflau în acel oraș. De asemenea, erau atașate fotografii ce ilustrau diverse tinere în ipostaze erotice.

”Pentru anunțurile postate pe aceste site-uri se achita o taxă  de 600 de euro pentru o lună sau 400 de euro pentru două săptămâni. Această taxă diferea în funcție de tipul de promovare ales “premium”, “diamond”, “gold”, “silver”, “bronze”. Taxele mai sus-menționate erau aferente variantei “diamond”. Această taxă putea fi plătită doar on-line. Trebuie menționat faptul că, în general, tinerele care practicau prostituția aveau conturi deschise la bănci din România, iar plata anunțurilor o efectuau on-line, cu cardurile aferente conturilor. Din acest motiv, conturile bancare ale persoanelor care practicau prostituția trebuiau alimentate din România cu sumele de bani necesare plății anunțurilor sau a cheltuielilor pentru plata apartamentelor închiriate în scopul practicării prostituției.
Persoanele care practicau prostituția se cazau în apartamente închiriate, iar legătura cu clienții se realiza telefonic, la numerele de telefon menționate în conținutul anunțurilor” - au mai transmis procurorii .

În ceea ce privește sumele de bani obținute din practicarea prostituției trebuie menționat că acestea erau trimise în România prin servicii de transfer rapid de bani.

În calitate de lider al grupului, inculpatul I. A.-F. a coordonat întreaga activitate infracţională, fie de la distanţă, prin telefon, fie prin deplasări repetate în Franţa şi a asigurat suportul financiar necesar derulării activităţii infracţionale. 

Inculpata H. M.-M., concubina sa, a avut rolul de a se ocupa cu achiziționarea biletelor de avion, de alimentarea conturilor bancare cu sume de bani necesare pentru plata găzduirii anunțurilor postate pe internet în scopul racolării clienților, de primirea banilor provenind din practicarea prostituției prin acceptarea expedierii sumelor de bani pe numele său ori de găsirea altor persoane pe numele cărora să fie trimiși banii.

Din investigații a rezultat faptul că tinerele erau ajutate în activitatea de prostituție derulată pe teritoriul Franței, de către inculpatele B. M.-N. și N. F.-F., care aveau rolul de “recepționere”, în sensul că înlesneau practicarea prostituției, în schimbul unor sume de bani, asigurând legătura telefonică, în limba franceză sau engleză, cu persoanele care solicitau servicii sexuale contra unor sume de bani.

De asemenea, cele două recepționere, se mai ocupau de postarea anunțurilor și schimbarea fotografiilor pe site-urile de profil, asigurându-se că anunțurile tinerelor sunt valabile și țineau legătura permanentă cu liderul grupului, căruia îi comunicau situația fiecărei fete, ce sume de bani a obținut fiecare, precum și orice fel de probleme întâmpinate.

”În cursul zilei de astăzi, inculpatele B. M.-N. și N. F.-F.  împreună cu inculpaţii I. A.-F. şi H. M.-M.,  aflaţi deja sub măsura arestului preventiv, urmează să fie prezentaţi Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.


Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT.

UPDATE. Oficial de la IPJ Constanța 

Potrivit unui comunicat transmis de IPJ Constanța, o grupare infracțională specializată în proxenetism a fost destructurată în urma a 8 percheziții efectuate, de polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate,  pe raza județului Constanța. 2 persoane au fost reținute
 
La data de 22 ianuarie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța, au efectuat 8 percheziții, pe raza municipiului Constanța, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și proxenetism.
 
Activitățile au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în infracțiuni de proxenetism, fapte ce ar fi fost comise în sudul Franței (Cannes, Marseille, Nice).
 
În urma investigațiilor a rezultat că, începând cu anul 2018, două femei, ambele de 34 de ani, din Constanța, împreună cu alte două persoane, aflate în acest moment sub măsura arestului preventiv, pentru trafic internațional de droguri de mare risc, ar fi exploatat sexual mai multe tinere, majore, care ar fi provenit din familii cu o situație materială precară.
 
La data de 1 februarie a.c., cele 2 femei au fost reținute pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, acestea, împreună cu cele două persoane  aflate deja sub măsura arestului preventiv, să fie prezentate Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Denisa 01 Feb, 2019 16:15 Dar inculpații din ce medii provin,ma rog? Ca tot de saracie fac proxenetism, apoi după ani de zile de"meserie"se ajung si ei,în sensul că ridică în țară vile,cumpără masini noi. Apoi ei crede că lumea ii invidiază, dar de fapt ei sunt paraziții statului român,pt ca traiesc din meseria asta josnica de proxenetism. 🤢🤮Nu le trb doar 28 de zile de puscarie,ar trb batuti si torturați pana la ce sau împușcați