Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:50 25 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gazele din Marea Neagră, blocate din cauza birocrației. Investitorii atrag atenția Guvernului

ro

25 Oct, 2017 20:50 606 Marime text
Investitorii se plâng de faptul că nu pot începe producţia din cauza birocraţiei şi haosului din administraţie. Pe de altă parte, redevenţele pentru gazul şi petrolul din Marea Neagră vor fi similare cu cele aplicate zăcămintelor exploatate pe uscat, în ciuda promisiunilor că vor fi reduse. Petroliştii atrag atenţia Guvernului că sunt în toată lumea locuri unde îşi pot muta investiţia, informează Digi 24.

După patru ani de întârzieri, Guvernul propune un nou proiect de redevenţe. Deşi a promis în mai multe rânduri că taxa pusă de stat pentru resursele extrase din Marea Neagră va fi mai mică decât pentru producţia de pe uscat, calculele arată că redevenţele sunt similare, spun petroliştii. Adică ajung la 13 procente din valoarea producţiei, în condiţiile în care investiţiile pentru exoplorarea şi expoatarea Mării Negre sunt mult mai mari decât pentru zona de uscat.

Potrivit ministrului Energiei, proiectul de redevenţe va fi aprobat până la sfârşitul anului. Companiile Petrom, Exxon şi Lukoil, nu au luat o decizie finală dacă gazele descoperite la mare adâncime în Marea Neagră vor fi sau nu scoase la suprafata, pentru a fi injectate in gazoductul european BRUA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii