Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:14 13 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Focare de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă. Ce măsuri excepţionale au luat autorităţile din Constanţa

ro

17 Aug, 2018 10:14 866 Marime text
 
Ieri, 16.08.2018, s-a desfășurat în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanta(CLCB), convocată de prefectul județului Constanța Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Silvana Cristescu.
 
La ședință a participat subsecretarul de stat în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Traian Petcu.
 
În urma confirmării prezentei focarelor de pestă porcină africană în Topalu și Mircea Vodă, şedința a avut drept principal scop analiza de către membrii CLCB a Notei de fundamentare prezentată de DSVSA privind aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din cele 2 localități, în vederea lichidării focarelor.
 
Totodată DSVSA a supus aprobării pe lângă Decizia de ucidere preventivă și Planul de masuri ce trebuiesc adoptate, care cuprinde responsabilități concrete pentru toate instituțiile/forțele implicate, atât Decizia de ucidere preventiva cât și Planul de masuri fiind aprobate.
 
Din punct de vedere organizatoric s-a stabilit procedarea de astăzi la măsura de ucidere preventivă în Topalu și de mâine în Mircea Vodă. Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin la constituirea filtrelor pe căile de acces în cele două localităti. Comitetul Local de sprijin Topalu, reprezentat la CLCB prin primarul localității, va participa la activitatea de ecarisare. Prefectul județului Dumitru Jeacă a convocat Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice și a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci.
 
În continuare se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate in CLCB și sunt mentinute 7 filtre de control și dezinfecție, în 6 localități (Saraiu- 1 filtru, Tichilești – 2 filtre, Seimeni- 1 filtru, Mihai Viteazu – 1 filtru, Hârșova – 1 filtru, Dulcești- 1 filtru). Filtrele sunt formate din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanța și cei ai Poliției locale, împreună cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere.​Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii