Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:42 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fermierii care nu și-au irigat culturile, nu vor primi despăgubiri

ro

14 Aug, 2016 13:44 1083 Marime text
Fermierii care nu și-au irigat culturile, deși au avut această posibilitate, nu vor primi despăgubiri pentru suprafețele distruse de secetă, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„În zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga și nu au făcut-o, nu vor primi despăgubiri, chiar dacă vor înregistra pagube din cauza secetei. Noi am băgat apă pe canale pentru 385.000 de hectare și s-au irigat în jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subvenționăm energia electrică, astfel încât apa utilizată pentru irigații să fie mai ieftină, dar fermierii se plâng că și Apele Române le percep un preț mare pe apa în sine”, a precizat Irimescu.

Din raportările primite până în prezent la MADR reiese că seceta „a pârjolit" circa 350.000 de hectare cultivate, în special cu porumb și floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul țării și nordul Moldovei.
În ceea ce privește achitarea subvențiilor în zootehnie, șeful MADR a subliniat că până la data de 15 august, vor fi plătiți peste 95% dintre fermieri, deși au existat ceva probleme legate de funcționarea softului în cazul plăților la taurine.

„Chiar dacă a apărut o problemă pe soft, care s-a blocat atunci când s-a dat drumul la partea de taurine, conducerea APIA a luat decizia de a lucra în aceste zile astfel încât până la data de 15 august să fie plătiți 95% dintre fermieri și să rămână doar cei cu probleme", a menționat Irimescu.

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii