Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:11 19 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extinctoarele din Club Colectiv erau expirate

ro

24 Apr, 2016 17:41 1270 Marime text
 
Potrivit draftului de rechizitoriu întocmit de procurorii Parchetului General, stingătoarele aflate din club Colectiv erau expirate. Mai mult de atât, după ce focul a izbucnit un bărbat a încercat să îl stingă aruncând cu bere. Potrivit documentului înainte de concertul formației Goodbye to Gravity, unul din angajații firmei de artificii, Marian Moise, a încercat să folosească un extinctor, însă a constat că nu funcționează, fiind expirat.
 
„Sub primul tablou electric, din încăperea notată cu litera C (n.n. compartimentul secundar din incinta sălii de divertisment, situat pe partea stângă imediat după intrare), au fost descoperite cinci stingătoare care au fost analizate, ocazie cu care s-au constatat următoarele: primul stingător este model P6, cu pulbere, ultima verificare fiind menționată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014. Pe furtunul de evacuare se văd urme de substanță albă, ceea ce denotă că stingătorul a fost utilizat; manometrul indică lipsa presiunii. Al doilea stingător este model G2, cu dioxid de carbon, ultima verificare fiind menționată în luna iulie a anului 2013, cu data de expirare în luna iulie a anului 2014; nesigilat, fără manometru și furtun. La distanța de 1,75 m, față de stâlpul nr. 1 de susținere a plafonului, către intrarea în incinta clubului, sub stratul de funingine de pe podea a fost descoperită o piesă metalică (marcată cu litera O), sub forma unei tije, prevăzută la un capăt cu un cerc, având atașat un rest colier plastic de culoare roșie. Această piesă metalică (marcată cu litera O) are lungimea totală de 5 cm și un diametru al părții circulare de 2 cm și este posibil să fie un inel de siguranță al unui extinctor”, se arată în rechizitoriu, potrivit agerpres.ro.
 
„În deschiderea concertului au fost aprinse artificiile de pe scenă care erau în formă de vulcan și aruncau scântei la o înălțime mare. (...) A început spectacolul și au fost cântate aproximativ patru melodii care mi-au plăcut foarte mult. La începutul celei de a cincea melodie s-a aprins o altă artificie tot în formă de con, care era instalată pe stâlpul din stânga mea și dreapta scenei, stâlp care susținea clădirea și se afla spre ușa de ieșire. După ce s-a aprins această artificie, am văzut că a înflorit ca o floare de lotus și scânteile nu au mai țâșnit drept, ci s-au prelins pe stâlp. Imediat stâlpul a luat foc și flăcările s-au întins încet spre tavan. Vocalistul formației a cerut un extinctor și am văzut că din public au încercat să-l stingă cu bere. Nu a avut nimeni un extinctor și nici alt sistem de stingere a incendiului nu știu dacă exista. Stâlpul care s-a aprins, ca și ceilalți stâlpi, erau îmbrăcați în burete și practic acest burete se aprinsese. La început flacăra era subțire și urca încet înspre tavan, fapt ce nu a creat panică, însă în scurt timp flacăra a stins tavanul și atunci focul s-a extins foarte repede. Cineva, cred că dintre organizatori, în acel moment a strigat: Toată lumea afară!, moment în care s-a creat panică și toată lumea s-a îndreptat spre ieșire (...)”, se arată în declarația dată de unul din supraviețuitori, conform aceleiași surse. 


Sursa foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii