Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziție de mărțișor la Muzeul de Artă Populară Constanța

ro

23 Feb, 2018 13:27 2206 Marime text
Muzeul de Artă Populară Constanța s-a pregătit să întâmpine primăvară așa cum se cuvine, cu tradiționalul mărțișor pe care vizitatorii îl pot vedea înfrumusețând costumele populare aflate în expoziția permanentă a instituției de cultură.
 
Potrivit reprezentanților Muzeului de Artă Populară Constanța încă din timpuri străvechi, mărțișorul este simbolul primăverii. Firul său bicolor alb-roșu sau alb-negru simbolizează iarna și vara. Se crede că o funie bicoloră, simbolizând zilele anului, ar fi fost toarsă de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte.

”Odinioară, în secolul al XIX-lea, acest fir de lână în două culori de care se agăța o monedă de argint sau de aur, o cruciuliță sau o iconiță, era primit de copii, fete și băieți, de la părinți, în dimineața zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui. Potrivit lui Ion Ghinoiu, exista credința că purtătorii mărțișorului nu vor fi pârliți de soare pe timpul verii, că vor frumoși ca florile, sănătoși, plăcuți și drăgăstoși, dar și feriți de deochi. La început, mărțișorul se purta legat la mână, ulterior fiind purtat la gât, iar mai târziu în piept” - au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.

 
Tradiția mărțișorului se păstrează și în prezent, firul alb-roșu de care se agață un obiect artizanal fiind dăruit fetelor și femeilor, pentru a fi purtat în piept în luna martie. El era scos la un anumit interval în timp (de Mucenici, în special) sau când înfloreau pomii fructiferi, fiind agățat de ramurile acestora.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii