Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exercițiul NATO Sea Shield 18, îndeplinit cu succes (galerie foto)

ro

11 May, 2018 21:10 1966 Marime text


După cele aproximativ 1.000 de mile marine parcurse, în perioada 7-11 mai, navele militare participante la exercițiul multinațional Sea Shield 18 au revenit în Portul Militar Constanța. Militarii români și străini au avut cinci zile încărcate cu activități desfășurate, 24 de ore din 24, în Marea Neagră.

Exercițiul multinațional Sea Shield 18 este cel mai mare exercițiu planificat, organizat și condus de Forțele Navale Române și a cuprins proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acțiune, terestru, aerian și maritim.

Sea Shield s-a desfășurat în perioada 4-11 mai, conform unui scenariu bazat pe o situație geopolitică fictivă, și a avut ca participanți peste 2.300 de militari români și străini (americani, britanici, bulgari, greci, spanioli, turcia și ucraineni), 21 de nave militare, 10 aeronave de luptă și un submarin.

Forțele Navale Române au participat cu două fregate, două corvete, două nave purtătoare de rachete, două dragoare maritime, două detașamente mobile de lansare rachete, nave auxiliare și scafandri de luptă, Forțele Aeriene Române au asigurat secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu trei aparate de zbor MiG 21 Lancer și, în premieră, Forțele Terestre Române au participat cu un detașament de infanteriști de la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.

Turcia a participat cu un submarin, o fregată, o navă de patrulare, un avion de cercetare MPA P 235, Bulgaria cu corveta BGS Bodri, SUA cu un avion de patrulare MPA P 8 Poseidon, Marea Britanie a participat cu trei aeronave Typhoon, iar Grecia cu ofițeri de stat major.

Totodată, Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a fost reprezentat de către Gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care desfășoară activități specifice, în Marea Neagră, din data de 1 mai și din componența căreia face parte și fregata românească „Regele Ferdinand”.

Nava noastră militară va ridica ancora sâmbătă, 12 mai, pentru a continua misiunea alături de celelalte nave din grupare (distrugătorul britanic HMS Duncan, fregata bulgărească BGS Drazki, fregata spaniolă SPS Victoria și fregata turcească TCG Gemlik) și se va întoarce luni, 21 mai, în Portul Militar Constanța.

Sursă foto: Forțele Navale Române
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii