Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Eveniment la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanţa. Iată ce se întâmplă (galerie foto)

ro

18 Oct, 2018 10:24 2055 Marime text
Astăzi are loc la  Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, conferința de presă a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada. Tema discutată la această conferință vizează  Concursul Național de Poezie „Harababuriada”, eveniment organizat de centru în parteneriat cu Colegiul Național de Arte „Regina Maria”.

Conferința de presă va fi susținută de actorul Dan Cojocaru, Șef Serviciul Coordonare Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” și Exploatare a Filmelor, conf. univ. dr. Dana Trifan – Universitatea „Ovidius”, Anaid Tavitian – teatrolog, Nicoleta Zghibarță – elevă, deținătoarea Premiului I la Olimpiada Națională de Arta Actorului 2018.

Concursul va avea loc în perioada 18 – 20 octombrie 2018 și este dedicat memoriei actorului Vasile Cojocaru.

UPDATE

 
În cadrul conferinţei se vorbeşte despre importanţa poeziei în rândul celor tineri si ai teatrului, a exprimării prin poezie.

 Azi începe o poveste frumoasa sau mai bine spus și continuă despre unul dintre cei mai importanţi intelectuali, omul Vasile Cojocaru.
Olimpiada nationala de arta a actorului , spune Dan Cojocaru. Noi vrem să il amintim pe Cojocaru prin poezie. Vrem să îi provocăm pe tineri să scrie și să recite poezie.”

Se vorbeşte despre ce înseamnă harababuriada, care acum este la prima ediție. Dar anul trecut a fost o ediție pilot. Şi s-a desfășurat doar între elevii Colegiului de arte.

Tine 3 zile. Se așteaptă elevii care vin de prin țară. Mâine începe concursul care  constă în a recita o poezie din cele ale lui Cojocaru, una care e cea preferată de elevi şi una de citire la prima vedere.

Dan Cojocaru menționează faptul că în poeziile tinerilor nu există nicio poezie veselă ci doar tristă. Ceea înseamnă că tinerii dau un semnal de alarmă.

Pentru Vasile Cojocaru, ultima lui carte harababuriada, a fost una de suflet pentru el, o carte care emoționează, spune Anaid.”


Se vorbeşte despre faptul că actorul cu fiecare spectacol, renaște. Iar prin Vasile Cojocaru se face ceva prin care trebuie să se ajunga la tineri.

Ne transformăm în cruciati si luptăm pentru cultură, spune Dan Cojocaru. 


Câștigătoare a concursului de poezie, Nicoleta Zghibarță: ”Pentru  mine este foarte importantă poezia, pentru un actor e foarte important arta. Poezia e rostită cu sufletul nu cu mintea. Am incercat să fiu eu. Să îmi exprim sentimentele. Atunci când simți poţi să oferi publicului tot.”



” Este un proiect cu tineri si pentru tineri. Este o provocare pt un actor să recite.” zice conf. univ. dr. Dana Trifan.

Evenimentul se încheie cu vorbele lui Dan Cojocaru: Cultura există. rebuie să o promovăm. Mesajul aici acum este despre faptul că, este  vorba despre suflet. Algoritmul cu care trăim acum, ne văduveşte de latura care ne face să fim oameni iar acum prin poezie de apropiem de suflet.”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii