Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:43 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Eveniment în premieră la Arhiepiscopia Tomisului Foştii preoţi Costică Antoche şi Ciprian Nicu Guriţă îşi cer public iertare

ro

30 Jun, 2017 14:11 2998 Marime text
Arhiepiscopia Tomisului găzduieşte în aceste momente un eveniment în premieră.

Este vorba despre căința publică a foștilor preoţi Antoche Costică şi Guriţă Ciprian Nicu, cei care au slujit în Arhiepiscopia Tomisului și au fost caterisiți pentru diverse încălcări ale regulamentelor bisericești.

În cadrul evenimentului respectivii își vor cere public iertare pentru faptele ce au dus la caterisirea lor, demers ce este parte a unei proceduri mai ample, cea de a obține iertare de sancțiunea caterisirii din partea Sfântului Sinod al BOR.

Procedura de iertare a unui cleric sancționat cu caterisirea este prevăzută în cadrul Regulamentului Autorităților Canonice Disciplinare și ale Instanțelor de Judecată ale BOR, articolele 173-176. 

În rezumat,  Regulamentul prevede că un cleric caterisit are dreptul de a depune o cerere de iertare, care este adresată atât chiriarhului locului, IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, cât și Patriarhului României,  PF Părinte Daniel. Cererea este analizată în cadrul unei ședințe a Sfântului Sinod, iar decizia privind iertarea de sancțiunea caterisirii este definitivă și nu poate fi contestată.  
                      
UPDATE: La eveniment sunt prezenti cei doi foşti preoţi şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

„Ceea ce se întâmplă azi e parte a unui dosar al celor doi foşti preoţi, urmând ca Sinodul să ia o decizie. Dosarul va conţine nu doar acest act săvârşit azi. Va mai conţine şi alte acte şi argumente“, a explicat Eugen Tănăsescu. 
                      
Tot el spune că de după Revoluţie, în România nu s-au mai săvârşit astfel de acte în care foştii preoţi să-şi ceară scuze public.

Au mai existat cereri de ridicare de caterisire în România, însă fără ca foştii preoţi să-şi ceară scuze public. 

UPDATE: Costică Antoche a spus: „Fiecare dintre noi greşeşte. Acestea sunt nişte obstacole ale vieţii, iar principalul scop e să acumulăm experienţe. Uneori, unele m-au doborât, dar m-am ridicat. Am cerut iertate lui IPS Teododie, care m-a iertat. Datoria mea e să-mi cer iertare şi creştinilor. Trecând prin aceste experienţe, suntem mai încărcati sufleteşte cu aceste învăţături. Cer iertare tuturor celor cărora le-am greşit“. 

Costică Antoche a mai spus că nu s-a căsătorit legitim a doua oară.  

UPDATE: Ciprian Guriţă a precizat: „Orice om are dreptul la căinţă şi îndreptare. Acest eveniment este foarte important. Orice preot caterisit poate face o cerere de iertare. IPS Teodosie are dreptul de iertare. Îmi cer public iertare lui IPS Teodosie şi Prea Fericitului Daniel". 

Ciprian Guriţă a spus că, acum câţiva ani, a participat la o emisiune la Kanal D şi acum renunţă la tot ce a spus atunci. Fostul preot zice că a fost caterisit pentru neascultare şi nesupunere.

„Eu am îngropat aceste acuzaţii“, a subliniat Antoche.

„Iertare înseamnă să nu dezgropăm morţii. Ne dorim reîntoarcerea în sânul bisericii. Ne dorim ca Sfântul Sinod să ia o hotărâre bună. Dreptatea e la Dumnezeu. Şi îi multumim lui IPS Teodosie că ne-a iertat", a mai adaugat Antoche.

„Toti preoţii caterisiţi au acest drept, de a-şi cere iertare, de a da dovadă de căinţă şi îndreptare“, susţine Antoche.      
            
UPDATE: Şi Ciprian Guriţă spune şi-a făcut căință în aceşti ani în care a fost caterisit.

Cei doi foşti preoţi spun că se simt sufleteşte uşuraţi că şi-au cerut scuze public.
                                          
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii