Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:11 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Eugenia Marinescu, președintele suspendat al Tribunalului Olt, trimisă în judecată

ro

05 May, 2015 16:46 1020 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:
 
MARINESCU EUGENIA-CARMEN, la data faptelor magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală (în prezent, preşedinte suspendat al acestei instanţe), în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
- luare de mită, 
- trafic de influenţă,
- spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale) şi
- fals în declaraţii în formă continuată (4 acte materiale)
 
MARINESCU IULIU-SEVERUS, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de: 
- spălare de bani, în formă continuată (5 acte materiale).
 
CISMARU DUMITRU – avocat în cadrul Baroului Olt, la data săvârşirii faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită, 
- trafic de influenţă şi
- complicitate la spălare de bani, în formă continuată (4 acte materiale).
 
Şi sub control judiciar a inculpatului
BUCĂ ILIE, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă.
 
Faţă de inculpatul CISMARU DĂNUŢ BOGDAN (fiul inculpatului CISMARU DUMITRU), procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi obligarea acestuia la frecventarea unui program de consiliere, pe o perioadă de 60 de zile, precum şi la prestarea, pe aceeaşi perioadă, a unei munci neremunerate în folosul comunităţii, în cadrul uneia dintre următoarele unităţi de învăţământ din mun. Slatina, jud. Olt: Colegiului Naţional Agricol Carol I sau Colegiul Naţional Radu Greceanu. 
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada august 2011 – septembrie 2011, inculpata Marinescu Eugenia-Carmen, în calitate de magistrat judecător în cadrul Tribunalului Olt – Secţia Penală, a pretins și a primit prin intermediul inculpatului Cismaru Dumitru, avocat în cadrul Baroului Olt, de la o persoană denunţătoare, suma de 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în stare de libertate unui inculpat din familia denunțătorului și pentru a pronunța o soluție pe fond favorabilă acestuia, respectiv de achitare sau de condamnare la o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și pentru a interveni, în același scop, pe lângă ceilalți judecători care urmau să judece cauza.
Suma de bani menționată a fost primită de avocatul Cismaru Dumitru în două tranșe:
- 150.000 de euro, înaintea termenului de judecată din data de 31.08.2011, când s-a dispus pentru prima oară înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea;
- 50.000 de euro, în data de 20.09.2011, judecătorul Marinescu Eugenia Carmen amânând pronunțarea asupra cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea ori țara pentru data de 22.09.2011, când a și admis cererea formulată de inculpat, înlocuind măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
După primirea sumei de 200.000 de euro, la 3 luni de la pronunțarea încheierii din data de 22.09.2011, respectiv în intervalul 14-22.12.2011, pentru a disimula originea ilicită a sumei respective, inculpaţii Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus (soțul acesteia), beneficiind de ajutorul inculpatului Cismaru Dumitru, au achiziționat trei suprafețe de teren și o casă, două dintre aceste achiziții nefiind menționate în declarațiile de avere ale magistratului, astfel:
1) Inculpatul Marinescu luliu-Severus a primit de la o persoană apropiată de avocatul Cismaru Dumitru, o donație reprezentând un teren în suprafață de 703 mp și o construcție de 29 mp pe același amplasament, situat în localitatea Băile Olănești.
În realitate, pentru a evita menționarea magistratului judecător Marinescu Eugenia-Carmen în contractul de cumpărare a acestui imobil, inculpații Marinescu luliu-Severus și Cismaru Dumitru au determinat-o pe proprietară să accepte încheierea unui act de donație, în realitate între părți fiind încheiat un contract tipic de vânzare-cumpărare și fiind plătit prețul de 55.000 lei.
2) Marinescu luliu-Severus a dobândit prin cumpărare de la o altă persoană, un teren situat în localitatea Corbu, județul Constanța în suprafață de 1250 mp, în cuprinsul contractului fiind consemnat un preţ subevaluat, de respectiv 10.000 lei, faţă de preţul real plătit. 
3) Inculpaţii Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu luliu-Severus au achiziționat un teren intravilan de 600 mp situat în municipiul Slatina, tranzacție consemnată în declarația de avere a magistratului.
Terenul în cauză a fost trecut de către Consiliul Local Slatina în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Slatina prin Hotărârea Consiliului Local (C.L.) Slatina nr. 170 din 26.07.2011. 
Pentru a justifica dobândirea licită, de către inculpații Marinescu Eugenia-Carmen și Marinescu Iuliu-Severus a terenului respectiv, inculpatul Cismaru Dumitru a determinat o persoană să încheie în data de 12.12.2011 un contract fictiv de împrumut sub semnătură privată, în care se menționa că acesta acorda un împrumut de 10.000 de euro soților Marinescu. 
Ulterior, în perioada august - septembrie 2012, inculpaţii Marinescu Eugenia Carmen şi Marinescu Iuliu-Severus au vândut prin persoane interpuse, către o persoană apropiată denunţătorului, un imobil compus din teren și construcție situat în localitatea Băile Olăneşti. Această tranzacție a reprezentat în fapt restituirea, de către inculpata Marinescu Eugenia Carmen, către membrii familiei denunţătorului a unei părți din suma de 200.000 de euro (valoarea imobilului fiind stabilită de comun acord la suma de 30.000 de euro) și urmărindu-se astfel evitarea ca între soții Marinescu și membrii familiei denunţătorului să poată fi stabilită vreo legătură directă.
În perioada 2012 – 2015, inculpata Marinescu Eugenia-Carmen nu a menţionat în declaraţiile de avere întocmite pe propria răspundere şi înregistrate la Tribunalul Olt, cumpărarea şi ulterior vânzarea imobilului (teren şi construcţie) din Băile Olăneşti, jud. Vâlcea, cumpărarea imobilului (teren) din com. Corbu, jud. Constanţa şi a menţionat o datorie nereală conform contractului fictiv de împrumut încheiat în data de 12.12.2011 şi amintit mai sus, făcând astfel declaraţii necorespunzătoare adevărului, în vederea producerii unor consecinţe juridice, urmărind să ascundă cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobile obţinute ilicit.
 
În perioada 31.01.2012 - 22.02.2012, inculpatul BUCĂ ILIE, a primit suma de 50.000 de euro (iniţial, fiind promisă suma de 100.000 de euro) de la acelaşi denunţător, pentru a-şi folosi influenţa pe care pretindea că o are asupra unui judecător, ce avea spre soluţionare acelaşi dosar penal în care inculpaţi erau membrii familiei denunţătorului, în vederea dispunerii unei hotărâri favorabile acestora.
 
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile deţinute de inculpaţii Marinescu Eugenia Carmen, Marinescu Iuliu-Severus şi Cismaru Dumitru.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?

Comentarii