Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:36 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial Ovidiu Silaghi, urmărit penal pentru trafic de influenţă

ro

12 Sep, 2013 16:13 877 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de SILAGHI OVIDIU IOAN, ministru al Transporturilor în perioada mai – decembrie 2012, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată.

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, pentru ca, în schimb, să îşi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) pentru ca CNADNR S.A. să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate de SC Romstrade SRL cu CNADNR S.A. şi pentru continuarea  derulării  contractelor, în condiţiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor. Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene.


Totodată, la data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte.

În demersul său, Silaghi Ovidiu Ioan a fost ajutat de învinuitul Șpan Remus Vasile (detalii în comunicatul nr. 767/VIII/3 din data de 5 septembrie 2013).

Învinuitului Silaghi Ovidiu Ioan i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie


Ti-a placut articolul?

Comentarii