Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:05 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevii constănțeni, lideri naționali la dezbateri

ro

21 Sep, 2013 08:02 1529 Marime text
ARDOR Dobrogea (Asociația regională de dezbateri oratorie și retorică, Dobrogea) alături de ARDOR Moldova și ARDOR Oltenia au dat startul primei competiții de dezbateri educative din această toamnă.  Concursul de Dezbateri Academice „Don*t hate, debate” a reunit un număr de 22 de echipe de liceeni din 13 județe și a fost finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin D.J.T.S. Constanța, Bacău, Brașov, Brăila, Gorj, Iași, Mehedinți, Olt, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Competiția s-a desfașurat în perioada 11-14 septembrie, la Slănic-Moldova  și a provocat cele mai bune echipe de dezbateri din regiunile Dobrogea, Moldova și Oltenia să aducă argumente pro și contra pe baza unor teme de interes social și educațional. Moțiunile propuse de organizatori au fost: „ Acest Parlament este de acord cu introducerea unei ore de educație nonformală în cadrul învățământului liceal”  și „Acest Parlament ar acorda finanțare ONG-urilor care lucrează cu elevii”. În cadrul competiției au fost și două moțiuni impromptu (fără timp de gândire), după cum urmează: „Acest Parlament ar aproba proiectul Gabriel Resources, de exploatare a zonei Roșia Montană”, „Acest Parlament crede în monarhia constituțională”.

Elevii din județul Constanța s-au numărat printre premianți atât la clasamentul pe echipe cât și la cel individual. Astfel, la calificarea în optimi „Socrates”  s-a clasat pe prima poziție iar în clasamentul final a obținut premiul III. Toți membrii acestei echipe, coordonată de prof. Ciornea Carmen, au obținut premii după cum urmează: Andrei-Bogdan Petre, fostul președinte CNE, a obținut premiul II, Ciornea Ioana Veronica s-a clasat pe locul IV și a fost premiată cu I mențiune  iar Barbu Loredana a ocupat locul V și i s-a decernat  a II-a mențiune. Cea de-a doua echipă constănțeană prezentă la competiție -„ How about AKA”, coordonată de prof. Carmen Florescu, vicepreședinte ARDOR Dobrogea, a obținut mențiune, la clasamentul pe echipe.
„Concursul a fost de un înalt nivel, a apreciat prof. Carmen Ciornea, președinte ARDOR Dobrogea, și a reprezentat un start excelent pentru competițiile pe care le vom organiza în acest an școlar. În fapt, aceste competiții educative, prin metoda dezbaterilor, sunt menite să demonstreze tuturor vorbele lui Albert Einstein: „Educația nu înseamnă să memorezi informații cu duiumul, ci să-ți antrenezi mintea”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii