Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Duminica Sfântului Cuvios Ioan Scărarul. Programul slujirii ierarhilor din Sud-Est. Despre Ioan Scărarul

ro

18 Mar, 2018 02:55 1961 Marime text
Astăzi, în Duminica Sf. Cuv. Ioan Scărarul, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi din Sud Estul României, vor sluji după următorul comunicat transmis de Agenția de știri Basilica.  vor sluji după următorul program, transmis de Radio Trinitas:
 
- Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

- Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji în Parohia Plevna, Protopopiatul Râmnicul Sărat.

- Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

- Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, va sluji la Paraclisul Episcopal Sfântul Mare Mucenic Mina din Slobozia.

- Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, va sluji în Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva din localitatea Dăeni, Protopopiatul Babadag.
 
Despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului, pe data de 18 martie 2018, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 4-a a Postului Mare, dedicată Sfântului Cuvios Ioan Scărarul.

Cu acest prilej, de la ora 08.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi va rosti un cuvânt de învăţătură despre treptele desăvârşirii creştine, conform învăţăturii Sfântului Ioan Scărarul.
 
Sfântul Ioan Scararul s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea şi este originar din Palestina.

La vârsta de 20 de ani s-a retras într-o peşteră din pustia Thola unde a dus o viaţă de anahoret timp de 40 de ani, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învăţătură în duminici şi sărbători.

A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, „Scara dumnezeiescului urcuș” sau „Scara Raiului”, una dintre cele mai cunoscute cărţi de spiritualitate creştin-ortodoxă, care prezintă drumul părăsirii păcatelor și al dobândirii virtuților creștine, asemenea urcării unei scări cu 30 de trepte, fiecăreia fiindu-i atribuită o virtute.

Din acest motiv, sfântul a fost numit și Scărarul, totodată fiind pictată și o icoană în cinstea acestui tratat de ascetică.

În limba română cele mai cunoscute ediții contemporane sunt cea a părintelui Dumitru Stăniloae (volumul IX din colecția „Filocalia”, 1980) și cea a Mitropolitului Nicolae Corneanu,  al Banatului (1997).

Sfântul Ioan Scararul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.

Duminica Sfântului Ioan Scărarul a început să fie prăznuită în Biserică din secolul al XIII-lea, până la acea dată fiind comemorată Parabola samarineanului milostiv.

Sursa foto: Doxologia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii