Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:08 17 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu naţional Drapele arborate (sau nu) în bernă la partide politice, sindicate, patronate, instituții, etc. Priviţi cum se respectă hotărârea Guvernului (fotoreportaj)

ro

14 Dec, 2017 11:36 2440 Marime text
De astăzi, trei zile, în România, sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947.
În acest sens, pe parcursul celor trei zile toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.
De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ și de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiunile ce navighează sub pavilion românesc.
 
Aceeași obligație revine, potrivit legii, și persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.
 
Totodată, posturile de radio și televiziune, instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.    
 
Decizia privind declararea celor trei zile de doliu național pe teritoriul României a fost luată în temeiul dispozițiilor Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României de către autoritățile și instituțiile publice.

 
Numai că de aici până la respectarea actului normativ la care facem referire este cale lungă.
 
Noi nici nu comentăm în vreun fel imaginile. Doar vi le prezentăm, aşa cum sunt drapelele arborate la sediile care ne-au ieşit în cale, în periplul nostru, făcut exact în acest scop.  

Ce spune legea

 
Art. 6. – Drapelul României în bernă se arborează în zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern.
(LEGE nr.75 din 16 iulie 1994 – privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice)
BÉRNĂ s. f. (În sintagma) Pavilion (sau drapel) în bernă = pavilion, drapel național coborât pe jumătate în semn de doliu. – Din fr. berne. (dexonline.ro)

Ti-a placut articolul?

Comentarii