Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:00 19 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Narciza Nedelcu, fost director al Oficiului de Cadastru Iaşi, trimisă în judecată alături de alți consilieri

ro

12 Jun, 2015 16:21 1105 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
NEDELCU NARCIZA, director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
abuz în serviciu şi
fals intelectual, ambele în formă continuată. 

GRUNZU OTONEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată.
 
BĂLȚATU LIVIU-GABRIEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iaşi şi membru al Comisiei de acceptanţă, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată.
 
DOLACHI-PELIN NICOLETA, consilier în cadrul Serviciului Economic al O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată.
 
SOFICU IRINA, contabil șef în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
abuz în serviciu şi
fals intelectual, în formă continuată. 

DASCĂLU DUMITRU-DANIEL, consilier în cadrul O.C.P.I. Iași, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată.
 
ALEXANDRU OVIDIU, administrator al S.C. Topo Euro Cad S.R.L. Iaşi, BUCȘĂ LEORAȘ, administrator al S.C. Gauss S.R.L. Iaşi, STOLNICEANU CRISTIAN, administrator al S.C. Agenția de Cadastru și Topografie S.R.L. Iaşi şi LIPȘA ȘTEFAN, administrator al PFA Lipșa Ștefan Iași, precum şi a societăţilor S.C. TOPO EURO CAD S.R.L. IAŞI, S.C. GAUSS S.R.L. IAŞI și S.C. AGENȚIA DE CADASTRU ȘI TOPOGRAFIE S.R.L. IAŞI, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată şi
complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată. 

MĂNUȚĂ AURELIAN-ANTONIUS, administrator al S.C. Grup Cinci S.R.L. Iaşi şi a societăţii S.C. GRUP CINCI S.R.L. IAŞI, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată şi
complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată. 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 23 – 30 decembrie 2009, inculpata Nedelcu Narciza, în calitate de director și ordonator de credite al O.C.P.I. Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată, în mod nelegal, prin aplicarea ștampilei “BUN DE PLATĂ” și a semnăturii, mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii firmelor SC Gauss SRL, SC Grup Cinci SRL, SC Topo Euro Cad SRL, SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL și PFA Lipșa Ștefan, în condițiile în care serviciile respective nu au fost efectuate.

În cursul anului 2010, în scopul de a ascunde plata nelegală efectuată în favoarea societăților menționate anterior, inculpata Nedelcu Narciza:
a întocmit, în fals, mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că lucrările aferente contractelor de prestări servicii au fost efectuate în totalitate;
a aprobat mai multe procese verbale de acceptanță (întocmite în fals de către inculpații Bălțatu Liviu Gabriel și Dascălu Dumitru-Daniel, la instigarea inculpatului Grunzu Otonel), care atestau, în mod nereal, faptul că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, în condițiile în care acestea nu erau efectuate și nu erau depuse la O.C.P.I. Iași;
a semnat, în fals, la începutul lunii ianuarie 2010, ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare a unor cheltuieli privind contractele de prestări servicii încheiate cu societățile respective (documente  întocmite, semnate și antedatate, în fals, de către inculpata Dolachi-Pelin Nicoleta). În același context, Inculpata Soficu Irina, în calitate de contabil șef, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ştampilei şi semnăturii) şi a menţionat, în fals, data de 30.12.2009.Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare.
În vederea obținerii sumelor respective de bani, administratorii societăților respective, au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat, în mod nereal, faptul că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iași.
 
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile deţinute de inculpații Nedelcu Narciza, Soficu Irina, Mănuţă Aurelian Antonius, Stolniceanu Cristian, Bucşă Leoraş, Lipşa Ştefan, Alexandru Ovidiu și SC Grup Cinci SRL, precum și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de către inculpații Nedelcu Narciza, Lipşa Ştefan, SC Topo Euro Cad SRL și SC Gauss SRL.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii luate în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii