Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:16 21 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA lansează bomba Oficial despre reţinerea lui Secăreanu, fostul şef al SIPI Constanţa

ro

10 Jul, 2012 15:40 1620 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări penale față de inculpații: 

Guliu George, asociat și administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L. Nicolae Bălcescu, jud. Constanța, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,

Chirvasitu Dumitru , administrator în fapt al S.C. Inkasso Jobs S.R.L. Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, Jugănaru Andrei Florin , administrator de fapt al S.C. Crivas Logistic S.R.L. București și al S.C. Rad Trans Concept S.R.L. București și Preda Dumitru Emilian, în sarcina cărora s-au reținut următoarele: complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,

Comăniţă Viorel, director la Autoritatea Națională a Vămilor (A.N.V.), în prezent autosuspendat din această funcție, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat,

Secăreanu Florin Dan, ofițer de poliție în cadrul – M.A.I. - Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (D.G.I.P.I.), în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni: complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracțional organizat și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității,

Ionescu Lucian Florin, administrator la S.C. Delta Oil Logistic S.R.L, Lengiu Georgiana Nicoleta, contabil la S.C. Excella Real Grup S.R.L., Cozma Mariana, contabil autorizat, Belba Nicolae și Buliga Mihai, în sarcina cărora s-au reținut următoarele: complicitate la evaziune fiscală și sprijinire a unui grup infracțional organizat.
Nemeş Radu, coordonatorul grupului infracțional organizat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
Marta Codruţ Alexandru, fost șef de cabinet al fostului președinte ANAF, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat,
Moldovan Ovidiu Ioan, administrator al SC Benzoil Sibiu, Nemeş Dana, administrator la S.C. Excella Real Grup S.R.L, Gulea Mihai și Puşcaşu Ştefan, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat.

Din Ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: 

În perioada mai 2011 – iulie 2012, inculpații Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin și Nemeș Radu și Nemeș Dana au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize și TVA neachitate.
Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți. În paralel, aceste operațiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. care, aparent, comercializează către firme tip „fantomă” produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleași firme „fantomă” pun la dispoziție companiilor specializate în distribuția carburanților documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziționat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare.
Activitatea de sprijinire a grupului a fost asigurată de inculpații Secăreanu Florin Dan, ofițer în cadrul D.G.I.P.I. și de Comăniță Viorel, director A.N.V., fie prin deconspirarea unor acțiuni operative fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală și factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codruț Alexandru.
Transportul motorinei către stațiile de distribuție era asigurat de către inculpații Preda Dumitru Emilian și Jugănaru Andrei Florin prin intermediul firmelor S.C. Crivas Logistic S.R.L. București și S.C. Rad Trans Concept S.R.L. București.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani obținute prin evaziune fiscală, în contabilitatea S.C. Excella Real Grup S.R.L. erau înregistrate achiziții fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme „fantomă", banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. 
La datele de 9 și 10 iulie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea inculpaților Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Comăniță Viorel, Jugănaru Andrei-Florin, Preda Dumitru Emilian, Secăreanu Florin-Dan, Ionescu Lucian-Florin, Lengiu Georgiana-Nicoleta, Cozma Mariana, Belba Nicolae și Buliga Mihai pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.
Inculpații Nemeș Radu, Marta Codruț Alexandru, Moldovan Ovidiu Ioan, Nemeș Dana, Gulea Mihai și Pușcasu Ștefan vor fi prezentați la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

La instrumentarea cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații, M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție și al angajaților Inspectoratului General al Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ionela 10 Jul, 2012 11:19 Fata cea mare a lui Guliu a luat nota 7 la capacitate.A rezolvat taicasu printr-o contestatie si toate notele s-au transformat in 9 si ceva.Aroganti si increzuti!