Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Percheziţii în judeţul Maramureş. Suspecţii, cercetaţi pentru trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal şi act sexual cu un minor (document)

ro

22 Oct, 2018 14:44 1404 Marime text
La data de 22.10.2008, procurorii DIICOT-B.T.Maramureş împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, au efectuat un număr de trei percheziţii domiciliare pe raza municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş,  într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de un număr de 3 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal şi act sexual cu un minor.   

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie 2017 – octombrie 2018, pe raza municipiului  Baia Mare, un suspect, beneficiind de sprijinul larg şi contribuţia altui suspect în cauză, a iniţiat şi a desfăşurat în mod coordonat, sistematic, ample activităţi de racolare repetată a unor fetiţe minore, unele având chiar vârste foarte fragede (începând de la 11 – 12 ani până la 17 ani) în scopul exclusiv de a le influenţa şi a le determina să practice prostituţia în favoarea lui.

Acest demers profund ilicit şi imoral a inclus o atentă recrutare a minorelor din medii cu un nivel de educaţie şi de moralitate scăzut, cu părinţi dezinteresaţi şi având la rândul lor probleme de natură socială şi financiară, aceste criterii permiţându-i suspectului să acţioneze în sensul atragerii fetelor în anturajul lui, atragere exercitată prin diverse metode: fie promisiunea facilitării prieteniilor dintre fete şi anumiţi băieţi din anturajul suspectului pentru care minorele manifestau afecţiune (condiţie folosită de către suspect pentru a le crea dependenţă faţă de el), fie promisiunea „protecţiei” pe care afirma că le-o va acorda faţă de părinţi sau autorităţi în cazul în care aceştia s-ar sesiza despre activităţile victimelor, fie promisiunea oferirii unor sume de bani pentru a-şi cumpăra diverse lucruri pe care şi le doreau.

S-a reţinut că în perioada 02 – 26 martie 2017, suspectul a racolat şi a găzduit două minore în imobilul situat în mun. Baia Mare, jud. Maramureş, promiţându-le că le va ajuta să ajungă în Germania. În realitate, suspectul  le-a sechestrat pe minore în imobilul respectiv, împotriva voinţei acestora şi profitând de vulnerabilitatea datorată vârstei şi lipsei de experienţă,le-a obligat, prin diferite forme de constrângere, să întreţină în mod repetat relaţii sexuale atât cu el, cât şi cu mai mulţi prieteni de-ai săi, inclusiv cu proprietarul imobilului, în schimbul unor sume de bani pe care şi le-a însuşit, precum şi a unor avantaje locative (permisiunea de a locui nelimitat în imobilul situat în Baia Mare, jud. Maramureş, şi de a nu fi obligat la plata taxelor de întreţinere generate de acest fapt).

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele exploatate sexual în perioada respectivă, în vârstă de 16 ani, respectiv 17 ani,  au fost ţinute cu forţa în imobilul situat în Baia Mare, împoriva voinţei acestora, fiind  violate de către cei doi suspecţi în cauză, în pofida opoziţiei victimelor şi a refuzului de a accepta acest tratament.

Din cercetările efectuate în cauză, până la această dată, au fost identificate alte 4 minore cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani, obligate de către suspecţi la practicarea prostituţiei.

S-a reţinut că suspectul le-a obligat pe minore să întreţină relaţii sexuale cu acesta, fie în scopul dezvirginării acestora, fie de a le învăţa cum să se comporte cu clienţii în timpul actului sexual, ulterior profitând de ascendentul avut asupra lor şi determinându-le să practice prostituţia în beneficiul său. De asemenea, susnumitul a pretins fetelor să îi „raporteze” toate discuţiile şi toate detaliile întâlnirilor avute cu diferiţi bărbaţi, ameninţându-le că în cazul în care nu-i relatează intergral adevărul, le va confrunta cu persoanele respective sau le va „denunţa” organelor de poliţie. În acest fel, a fost indusă minorelor o stare de teamă şi de dependenţă faţă de suspect.

De asemenea, din analiza conţinutului probelor administrate, s-a reţinut că suspecţii le-au determinat pe minore să practice preponderent relaţii sexuale orale, motivat inclusiv de faptul că în eventualitatea descoperirii activităţilor infracţionale de către organele de urmărire penală, acestea nu vor putea avea dovada urmelor unor raporturi sexuale normale prin intermediul unor expertize medico-legale vizând un examen ginecologic al victimelor.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş, au fost aduse un număr de 3 persoane, în vederea audierii şi dispunerii măsurilor legale care se impun.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, iar la percheziţii au participat şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale Maramureş.

"Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", precizează procurorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii