Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 4 Acum, admirarea unui colț dedicat al patronului spiritual Dezvelirea unei noi plăci memoriale, la Ioan N. Roman (galerie foto)

ro

13 Sep, 2016 10:27 2279 Marime text
Astăzi, la ora 11, în holul bibliotecii „Ioan N. Roman" din Constanta, are loc un eveniment important, și anume, dezvelirea noii plăci memoriale Ioan N. Roman.
 
De asemenea, mai are loc și inaugurarea spațiului expozițional Ioan N. Roman, dar și vernisajul expoziției „85 de ani de lectură publică la Constanța”.



UPDATE 4, ora 11.25

„Proiectul a fost susţinut de trei insituţii majore ale oraşuluibiblioteca, Arhivele Statului şi Muzeul de Istorie, prin grija doamnei doctor Lavinia Dumitraşcu. De asemenea, am dedicat această expoziţie patronului nostru spiritual, după cum bine ştiţi, o personalitate marcantă a primelor decenii ale secolului XX, pentru Constanţa – avocat, publicist, om politic, scriitor – dar pentru ce rămâne el în memoria noastră, pentru faptul  şi-a pus la dispoziţie biblioteca personală pentru studiul celor care au doritdin Constanţa o utilizeze. De asemenea, zece ani mai târziu, aproape de la decesul sauprimăria oraşului Constanţa va închiria casa lui I.N. Român, pentru a deschide prima biblioteca municipală”, a declarat bibliograful din cadrul Bibliotecii Judeţene I.N. Român din Constanţa, Luminiţa Stelian.

Al treilea moment va consta în admirarea unui colț al patronului spiritual al Bibliotecii Județene, o premieră în cadrul instituției. Din bibliotecă a fost adus un omagiu fostului director al Direcției Arhivelor Statului Constanța, Virgil Coman, cu care au colaborat foarte bine ani la rând. 

„I.N. Roman este modelul de care avem nevoie mereu”, a declarat prof. univ. Aurelia Lăpușan.

Reprezentata Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, Lavinia Dumitrașcu, și-a manifestat nemulțumirea față de neimplicarea municipalității în neîngrijirea mormintelor unor personalități din diverse domenii, printre care se regăsește și cel al lui I.N. Roman, aflat în Cimitirul Central și speră ca pe viitor, primăria, și nu numai, să aibă o altă atitudine. 

UPDATE 3, ora 11.20

Participanții au admirat apoi expoziția organizată în holul central, care prezintă 85 de ani de lectura publică la Constanța.


UPDATE 2, ora 11.07

În cinstea patronului spiritual al instituției și a aniversării a 85 de ani, are loc dezvelirea plachetei I.N. Roman.
Profesorul Lascu Stoica va dezveli placa: „este cea mai reprezentativă imagine a lui I.N. Roman, având toate distincțiile primite!”.

„Așadar, de fiecare dată când se va intra în clădire, se va știi când a fost inaugurată și de către cine a fost proiectată (n.r. biblioteca). Suita celor trei evenimente se va deschide cu dezvelirea plăcii de către domnul profesor universitar, Lascu Stoica, spune directorul Bibliotecii Județene, Corina Apostoleanu.

Biblioteca anunță un alt moment dedicat, ce va avea loc săptămâna viitoare, prin diverse activități și acțiuni.

UPDATE 1, ora 11.02

Printre personalitățile prezente la eveniment sunt prof. univ dr. Stoica Lascu, prof. univ. Aurelia Lăpușan, directorul interimar al Arhivelor Statului Constanța, Constantin Cheramidoglu, Nicoleta Grigore, Delia Cornea, din partea Muzeului de Arheologie, secretar literal la Teatrul de Stat Constanța, Anaid Tavidian, prof. univ dr. Valentin Ciorbea, prof. Constanța Călinescu, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, Lavinia Dumitrașcu de la Muzeul de istorie, arhitectul Radu Cornescu. Este prezent și rectorul Univeristății „Ovidius”, Ovudius Sorin Rugină.


Sursă foto: ZIUA de Constanța


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii