Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:38 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Delegaţie a Congresului SUA, condusă de senatorul James Inhofe, în vizită la Bucureşti

ro

29 Mar, 2015 17:11 629 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a primit azi, o delegaţie de reprezentanţi republicani şi democraţi din cadrul Congresului SUA, condusă de senatorul James Inhofe, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) remis azi redacţiei.

Demnitarul român a salutat prezenţa delegaţiei americane şi a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, una din dimensiunile centrale ale politicii externe a României. A subliniat faptul că România reprezintă un pol de stabilitate şi securitate în regiune, fiind, totodată, unul dintre cel mai de încredere aliat al SUA în zona noastră de apartenenţă geografică. A evocat faptul că, în 2015, România şi Statele Unite sărbătoresc 135 de ani de relaţii diplomatice şi a adresat membrilor Congresului american invitaţia de a participa la evenimentele ce vor fi organizate la Bucureşti şi la Washington D.C.

În context, s-a discutat despre colaborarea din teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak, dar şi în cadrul cooperării bilaterale extinse de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Totodată, fost a evidenţiată semnificaţia operaţionalizării în cursul acestui an a Facilităţii militare de la Deveselu, unul dintre proiectele comune strategice ale Parteneriatului România-SUA, o contribuţie importantă la protecţia teritoriului Aliat din Europa împotriva ameninţărilor cu rachete balistice.

Secretarul de stat Daniel Ioniţă a reiterat interesul ţării noastre pentru aprofundarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic România-SUA, precum şi a celei de educaţie, cercetare şi contacte inter-umane. Totodată, a evidenţiat rolul potenţial al României de centru regional, atât în privinţa asigurării securităţii energetice, cât şi al atragerii de investiţii.

Membrii Congresului au mulţumit în mod deosebit României pentru relaţia substanţială de Parteneriat Strategic cu SUA şi rolul stabilizator pe care ţara noastră îl are în regiune, fiind apreciate, în context, contribuţiile semnificative ale României la securitatea euro-atlantică. Au transmis disponibilitatea de a sprijini avansarea proiectelor comune din cadrul Parteneriatului Strategic, inclusiv în ceea ce priveşte obiectivul prioritar de includere în programul Visa Waiver.

Sursă foto: mae.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii