Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:35 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia Comitetului internaţional Olimpic- Karate WKF devine sport olimpic

ro

08 Aug, 2016 11:20 1037 Marime text
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis admiterea disciplinei Karate WKF, ca sport olimpic demonstrativ, la Olimipada de la Tokyo din anul 2020.

Această decizie vine după o perioadă foarte lungă de timp, de cînd au început demersurile pentru admiterea Karate-ului la Olimpiadă. Această reuşită se datorează, în primul rînd sprijinului venit de la Comitetul Olimpic Japonez şi a sprijinului venit direct de la Guvernul Japoniei.


Decizia CIO face dreptate acestei discipline sportive, avînd în vedere faptul că este practicat în 192 de ţări şi teritorii, de pe toate continentele, sub conducerea Federaţiei Mondiale de Karate. În cadrul acestei federaţii se află cele patru stiluri majore de Karate: Shotokan, Shito-Ryu, Goju-Ryu şi Wado-Ryu.


Pentru următorii 8 ani, se ridică o serie de probleme, pentru a putea spera într-o calificare a sportivilor români, la Olimpiada din anul 2024, astfel:
-Reunificarea federaţiilor de Karate din România, ceea ce ar ridica numărul cluburilor de Karate la peste 250. În acest fel ar creşte baza de selecţie a sportivilor de performanţă.
-Proiect managerial pe termen mediu 4-8 ani şi pe termen lung, minim 8-12 ani, cu strategii şi politici bine definite, care să vizeze pregătirea sportivilor şi participarea acestora la cît mai multe concursuri internaţionale.
-Profesionalizarea antrenorilor, a sportivilor şi arbitrilor, crearea unei infrastructuri moderne de pregătire. Motivarea financiară a acestora, pentru a obţine performanţe la nivelul Federaţiei Europene de Karate şi apoi la nivelul Federaţiei Mondiale de Karate.
-Înfiinţarea a cel puţin unui centru olimpic de pregătire în Karate.
-Obţinerea unei finanţări constante din partea statului, într-un cuantum semnificativ şi atragerea unor sponsori serioşi şi constanţi.
-Introducerea disciplinei Karate şi înfiinţarea de secţii la toate cluburile sportive departamentatele, de la Ministerul Sportului şi al Educaţiei Naţionale.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii