Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:55 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările ar putea să înceapă la toamnă. Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei Termenul avansat de Liviu Dragnea pentru reabilitarea Cazinoului, nerealist

ro

15 Apr, 2015 13:42 1340 Marime text
 
Decebal Făgădău, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, susţine că lucrările de reabilitare a Cazinoului ar putea debuta în toamnă, acesta fiind cel mai realist termen. Întrebat dacă el crede că lucrările de reabilitare vor fi finalizate în toamna anului 2016, termenul avansat de vicepremierul Liviu Dragnea, Făgădău a afirmat că acest lucru este puţin probabil să se întâmple, fiind total nerealist. În opinia sa, lucrările de restarurare de la Cazinoul din Constanţa ar putea dura doi ani, chiar doi ani şi jumătate.
“Lucrările nu au fost demarate. S-a elaborat studiul de fezabilitate (SF), au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai SF-ului  în cadrul Consiliului tehnico-economic, şedinţă care s-a ţinut la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost aprobată suma de 9,2 milioane de euro aproximativ pentru resturarea obiectivului Cazino Constanţa. De aici mai departe, procedura este puţin diferită faţă de cum aţi fost obişnuiţi la Constanţa, în sensul că nu venim la nivelul autorizaţiei de construire, facem o licitaţie pentru proiectare, aprobăm indicatorii tehnico-economici şi ulterior procedură pentru execuţie. S-a scos la licitaţie, de către Compania Naţională de Investiţii, achiziţionarea serviciului de proiectare plus execuţie. Un exerciţiu similar build and design. De ce? Pentru că la restaurare nu ai cum să ştii dinainte ce categorii de lucrări te aşteaptă a le executa după ce decoportezi, după ce descoperi cu adevărat ceea ce urmează să restaurezi. Astfel încât, această procedură, fiind mai complicată, va dura mai mult, pentru că necesită o însumare a unei companii de proiectare specializată cu o companie de construcţii specializată în restaurări. Cu alte cuvinte,  proiectanţii şi arhitecţii de fac partea de proiectare trebuie să aibă atestat din partea Ministerului Culturii, plus experienţa necesară. De asemenea, şi firma de execuţie. Ei trebuie să formeze un consorţiu care va participa la licitaţie. Nu vă pot spune când se va finaliza procedura de achiziţie pentru că este o procedura îndelungată, o procedură ce urmează a fi atent studiată, ca să declari un câştigător. Dar am speranţa că undeva la jumătatea acestei toamne lucrările vor putea începe. Este un termen realist", a declarat, la finalul şedinţei, Decebal Făgădău.
În acelaşi context, viceprimarul cu atribuţii de primar a menţionată că "(toamna lui 2016 - n.r. ) este un termen nerealist“. "În momentul în care-ţi propui să restaurezi Cazinoul într-un an de zile înseamnă că ţi-ai fixat o ţintă nerealistă”, a mai spus Făgădău.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii