Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:25 18 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău, către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale - "Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde"

ro

02 Oct, 2018 13:13 8328 Marime text
Primarul Decebal Făgădău a susţinut la finalul şedinţei de îndată a Consiliului Local o conferinţă de presă în care a vorbit de situaţia actuală a termiei de la Constanţa, cât şi de subvenţionarea gigacaloriei. El a adresat, de asemenea, şi un mesaj către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa.

"Peste 55 de milioane de lei costă paleta subvenţiei pentru toată iarna. O parte din bani vor fi din bugetul pe 2018, iar o parte din 2019. De la 1 octombrie gigacaloria la Constanţa scade cu 10%, de la 250 la 225 de lei. Este o soluţie pe termen scurt şi mediu. Municipiul Constanţa a făcut tot ce ţine de el să asigure banii de funcţionare. Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde! Reluaţi furnizarea apei calde de urgenţă", a spus edilul Constanţei.

De asemenea, a spus că a luat act de solicitarea PNL de a demite conducerea RADET, dar nu crede că acest lucru va rezolva problema. "Din toate sumele încasate, RADET dirijează banii către Electrocentrale. Astăzi se sparge buba unui sistem termic ineficient. Am promisiunea din partea furnizorilor de gaz că de mâine se reia furnizarea de apă caldă. Romgaz, Distrigaz, RAJA - toţi înţeleg situaţia. De mâine trebuie reluată furnizarea", a spus Decebal Făgădău.

Legat de întâlnirea cu Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, primarul a spus are mandat să găsească o soluţie pe termen lung pentru Electrcentrale Constanţa. "Mâine ne întâlnim cu ANAF, ministrul finanţelor şi ministrul energiei să găsim soluţia. Mâine voi susţine cauza sistemului centralizat cu anumite amendamente. Nu trebuie să mai plătim ineficienţa acestui sistem. Trebuie să ajutăm oamenii să se debranşeze acolo unde au rămas minoritari ai sistemului centralizat. 150.000 de constănţeni sunt astăzi victime ale acestei gâlcevi. Ieri am vorbit cu ministrul energiei şi mi-am dat seama că nu deţine toate informaţiile. Poate m-am hazardat cu afirmaţiile mele dar în continuare aştept de la el să gestioneze această situaţie. Vreau să vorbesc cu consilierii şi să declanşăm audit la RADET. Toată lumea trebuie să vadă cifrele reale. Deşi suntem într-un soi de cămătărie, plătim penalităţi la penalităţi. Am discutat şi cu decidenţii politici din partidul meu şi mă abţin să fac declaraţii despre partenerii noştri de coaliţie care nu au consilieri în CLM", a spus Făgădău.

"Constanţa nu va face niciun împrumut pentru termie. Pe lângă penalităţi la penalităţi, nu vreau să plătim şi dobânzi. Prefer să mai strângem cureaua. Să fie ultima iarnă când trecem prin asta. Ori preluăm CET, ori declanşăm insolvenţa în lanţ - RADET, CET. M-am consultat cu avocaţii şi nu exclud o atragere a răspunderii pentru cei care mi-au făcut acest cadou otrăvit", a mai adăugat edilul.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetatean 02 Oct, 2018 18:45 Solutia e simpla... nu mai puneti bete in roate cand vrem sa ne debransam... si poate asa veti furniza apa si caldura doar catre institutii publice... eu m-am saturat de capusa numita radet
  • Eu 02 Oct, 2018 18:33 Pai nea Mariane pe acelasi principiu ar trebui sa fim toti la aceeasi firma de cablu, telefonie etc.Ce repede ai sarit pe cei cu centrale. Uite astia cu centrale sau saturat sa dea bani angajatilor capuselor cat nu face.
  • Cetatean 02 Oct, 2018 18:31 Cand vine apa caldaaaaa????????
  • sorin 02 Oct, 2018 18:21 cu regret! cel mai slab primar! Rusine!
  • Gabi 02 Oct, 2018 18:04 Ce sa zic..., mi-au dat lacrimile de emotie.
  • un cetatean 02 Oct, 2018 17:01 @Marian: citi constanteni crezi ca stiu ce e "cogenerarea"? care trebuie facuta cu "cycling" adica: CET-ul trebuie sa utilizeze 1)turbine pe gaz pt a genera electricitate, 2)gazele arse iesite din turbinele pe gaz au 500*C si genereaza abur de inalta presiune in boilere 3)aburul de inalta presiune antreneaza turbine pe abur care genereaza electricitate 4)aburul de joasa presiune care iese din turbinele pe abur este vindut ca agent termic RADET-ului! Asta se intimpla in lumea civilizatza.......in Romania.......
  • Marian 02 Oct, 2018 14:50 Realitatatea este ca de 28 de ani toate guvernele indiferent de culoare si-au batut joc de asigurarea conditiilor de viata decente populatiei, ma refer la incalzire si apa calda.Sigur ca centralele de apartament sunt o rezolvare de moment, dar corect ar fi sa aratati oamenilor care au aceste centrale ce ii asteapta peste 5-8 ani.Cei care ar trebui sa va informeze nu o fac si anume suntem singura tara din UE unde se permite ca in acelasi bloc sa existe si incalzire centralizata si centrale de apartament.Asta se intampla datorita impotentei guvrnantilor de a rezolva problemele cogenerarii.Din punctul meu de vedere nuci nu se vrea, de ce ar trebui intrebati cei care au guvernat de 28 de ani si au adus toate termoficarile/cogenerarile in insolventa/faliment.Pentru cei care mai citesc CONSTITUTIA ,art.34-alin(1) si (2),art.47-alin(1),art.135-alin(2),litera f,in obligatia caror intitutii publice sunt pentru aducerea la indeplinire si care sunt consecintele ca nu au fost respectate ?