Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:20 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De ce "Marș pentru Constanța"?

ro

18 Sep, 2015 20:42 916 Marime text
Constanța protestează! Pe Facebook a fost format un grup ce poartă denumirea ”Marş pentru Constanța”. "Protestăm față de felul cum arată orașul! Protestăm pentru felul cum este condusă Constanța!”, scriu moderatorii grupului. Ei îi invită pe constănțeni să protesteze în Piața Ovidiu: ” Hai să se audă în zona veche tropăitul pașilor noștri!”
 
”Pentru că noi, constănțenii, vrem un oraș mai curat, mai frumos și mai îngrijit. Pentru că vrem ca după ultimii 12 ani în care nu s-a făcut mai nimic pentru noi și orașul nostru, să redăm Constanței și constănțenilor simbolul acestui oraș, Cazinoul nostru cel frumos! Vrem ca vocile noastre să fie auzite, printr-un marș simbolic care să trezească în inimile cetățenilor spiritul civic și să le aducă aminte că dacă nimeni nu ia atitudine și nimeni nu încearcă să schimbe ceva, atunci nimic nu se va schimba! Ultimii ani au plasat Constanța într-un con de umbră, nu s-au mai făcut investiții și banii cetățenilor, colectați din prea multe impozite și taxe pe plan local, au fost cheltuiți irațional și împrăștiați doar la anumite grupuri de interes personale și politice.
Vom mărșălui pașnic, încercând să strângem cât mai mulți cetățeni care se simt parte vie a acestui oraș și care nu sunt indiferenți la suferința lui, suferință pricinuită de lipsa de interes a autorităților față de bunăstarea orașului și a cetățenilor”, scriu organizatorii.
 
Acest demers inițiat pe Facebook de Cătălin Anghel, ca reprezentant apolitic al societății civile, reprezintă dorința lornoastră pentru conștientizarea și începutul schimbării modului de gândire a constănțeanului față de propriul oraș, pentru că, cetățeanul trebuie să știe foarte bine care îi sunt drepturile dar și obligațiile, și să mai știe că, dacă vrea și se implică în mod activ, atunci chiar poate să schimbe acest oraș minunat!
 
”Este primul marș de acest gen organizat până acum, și dorințele noastre, în afară de trezirea sentimentului civic, sunt simple:
 
- un oraș mai curat” (renegocierea contractului cu firma prestatoare a serviciului de salubritate), pentru că vrem să vedem străzile mai curate, măturate dimineața și spălate seara!
 
- ”un oraș mai frumos” (renegocierea contractului cu firma responsabilă cu spațiile verzi), pentru că vrem să avem mai multe spații verzi, pline cu flori, care să ne încânte privirea și să ne facă să simțim că trăim într-un oraș european port la Marea Neagră
 
- ”un oraș mai îngrijit” (implicarea efectivă a primăriei, prin pârghiile legale pe care le are la dispoziție, respectiv inspectorii din cadrul serviciului de urbanism și a agenților serviciul public de Poliţie Locală în activitatea de verificare pe teren spre rezolvarea problemelor specifice urbei), și aici mă refer la cazurile cerșetorilor prezenți la fiecare colț de stradă sau intersecție, la cazul inventarierii și ținerii sub observație a elementelor de mobilier și decor urban, deteriorarea și înlocuirea sau repararea acestora, semnalată prin rapoarte de monitorizare și coltrol; la semnalarea cazurilor de vandalism, de distrugere, cazuri unde proprietarii anumitor imobile nu își toaletează spațiul verde aferent și nu degajază trotuarul din fața proprieteății, și toate aceste aspecte legate de
îngrijirea proprietății și a orașului.
 
- ”piste de biciclete” (urgentarea procedurilor în curs și solutii noi rezultate în urma consultarii cu asociatiile de profil),
 
- ”accesare fonduri europene” (pentru proiectele mari de infrastructură),
 
- și, binențeles ”reabilitarea Cazinoului Constanța”, simbolul acestui oraș, care a fost lăsat în paragină, în mod deliberat și criminal, de către fosta administrație, care în ultimii 12 ani și-a bătut efectiv joc de acest oraș și toate simbolurile lui!
 
”Constanța nu doarme ! Suntem cu ochii pe voi !”, ”Eu sunt Constanța ! Constanța nu e numai a lor!”, sunt câteva dintre sloganurile motivante ale organizatorilor.
 
În încheiere, organizatorii manifestării precizează că acest marș nu are caracter politic, el fiind pentru constănțenii care sunt nemulțumiți de starea orașului în care trăiesc și vor să schimbe cât mai curând imaginea urbei și modul de viață al constănțenilor. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii