Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De astăzi, vă puteţi cumpăra un autoturism nou prin programul "Rabla Clasic 2016"

ro

14 Jun, 2016 19:03 2256 Marime text
Persoanele fizice își pot cumpăra, de astăzi, un autoturism nou prin Programul "Rabla", de la producătorii și dealerii autorizați.
 

"Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Național — Rabla Clasic 2016 debutează astăzi, 14 iunie 2016, pentru cetățeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizați să își achiziționeze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor", a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă.

 
Comitetul de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, ieri, lista finală a producătorilor validați să participe în Programul Rabla 2016. Astfel, în acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producătorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate și 11 respinse. Totodată, au fost depuse de către producătorii/dealerii auto 15 contestații, din care patru au fost aprobate. Ministerul Mediului precizează că, începând de astăzi, AFM va încheia contracte de finanțare cu producătorii/dealerii validați în Program, iar lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul instituției.
 

"Îmi doresc ca, de anul acesta, să vedem din ce în ce mai multe mașini electrice pe străzile și în orașele din România", susține ministrul de resort, Cristiana Pașca Palmer.

 
Anul acesta, Programul "Rabla" este structurat pe două componente: "Rabla Clasic" - prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi și "Rabla Plus" - program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi. Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul "Rabla Clasic".
 
Conform Ministerului Mediului, în cazul "Rabla Clasic" rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
 
Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi. În ceea ce privește extensia "Rabla Plus", românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice. Programul "Rabla Plus" este programat să demareze până la sfârșitul lunii iunie, în prezent producătorii fiind în procedură de validare.
 
Cele două axe ale programului pot fi accesate de către populație separat sau combinat. În situația în care un cumpărător deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii