Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:00 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum a afectat marea un imobil al armatei din satul 2 Mai comuna Limanu. Cât a rupt din el. MApN scade o suprafață mare din inventar

ro

28 Nov, 2017 00:56 3203 Marime text
        
De câteva zile pe pagina oficială a MApN se află, în dezbatere publică, o hotărâre privind aprobarea unor modificări şi completări în inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situate din mai multe județe, printre care și Constanța.

În acest sens se propune aprobarea actualizării valorii de inventar a bunului imobil 2297 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, ca urmare a reevaluării acestuia şi a constatării unor suprafeţe de teren în minus după finalizarea lucrărilor tehnice de cadastru şi rectificare a cărţii funciare.
 
În Nota de fundamentare se arată că ”în cadrul Ministerului Apărării Naţionale au avut loc activităţi specifice care au determinat actualizarea valorilor de inventar ale unor bunuri imobile din domeniul public al statului aflate în administrarea instituţiei militare, ca urmare a reevaluării acestora conform prevederilor art. 21 şi 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi diminuarea valorii de inventar a imobilului 2297 situat în comuna Limanu, sat 2 Mai, judeţul Constanţa datorită constatării unei suprafeţe de teren în minus în urma executării lucrărilor tehnice de cadastru şi rectificării cărţii funciare”.     

  
  

În același document se mai arată că ”diminuarea valorii de inventar a imobilului 2297 se datorează suprafeţei de 1795 mp, teren constatat în minus după efectuarea măsurătorilor cadastrale, cauza fiind prăbuşirea în apele Mării Negre a unei porţiuni de faleză pe latura de est a imobilului, datorită eroziunii costiere accentuate existentă în satul 2 Mai, judeţul Constanţa”.


Imobilul în cauzaă a fost înscris în Cartea Funciară nr. 106598 a comunei Limanu în anul 2011, cu o suprafaţă de 8988 mp.


După prăbuşirea falezei în apele mării, s-a constatat faptul că odată cu aceasta s-a prăbuşit şi o porţiune din terenul imobilului.

Drept urmare, s-au refăcut măsurătorile cadastrale în anul 2016, fiind rectificată suprafaţa terenului aferent imobilului la suprafaţa de 7193 mp, constatându-se în minus suprafaţa de 1795 mp.


Unitatea militară care utilizează imobilul 2297 şi totodată deţine evidenţa contabilă a bunurilor de natura construcţiilor, amenajărilor la terenuri şi terenul aferent acestuia, a efectuat verificarea cauzelor diminuării suprafeţei terenului la faţa locului, fiind încheiat actul de constatare nr. A 1531/15.05.2015 şi a realizat fotografii concludente care sunt anexate la documentaţia justificativă ce însoţeşte proiectul de act normativ pe circuitul de avizare.

Totodată, s-a efectuat cercetare administrativă conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor, cu modificările şi completările ulterioare şi a normelor de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale, în care sunt menţionate concluziile privind suprafaţa de teren rezultată în minus în urma rectificării cărţii funciare conform celor precizate mai sus, în urma căreia nerezultând aspecte care să conducă la concluzia prejudicierii patrimoniului imobiliar.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii