Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Tăriceanu a adus atingere sistemului judiciar prin afirmaţiile sale

ro

17 May, 2016 17:53 1155 Marime text
În şedinţa de azi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat că afirmaţiile lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, emise în spaţiul public în cadrul a două emisiuni TV şi cele postate pe contul de Facebook, în perioada 22 - 24 aprilie 2016, au depăşit cadrul discursului public şi au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia.
 
Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 27 aprilie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii. Acestea au vizat afirmaţiile lui Tăriceanu, lansate în spaţiul public în cadrul emisiunilor “Ediţia de seară”, difuzată de postul de televiziune România TV în data de 22 aprilie 2016 şi “Punctul de întâlnire”, difuzată de postul de televiziune Antena 3 în data de 24 aprilie 2016, precum şi cele postate pe contul său de Facebook în data de 22 aprilie a.c., referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la soluţionarea dosarului cunoscut opiniei publice ca „dosarul referendumului” şi la activitatea  justiţiei în ansamblul său.
 
Inspecția Judiciară a constatat că afirmaţiile demnitarului indică instituţiile sistemului judiciar ca fiind “instituţii de forţă ale statului”, chiar forme de “forţă ocultă” sau “supraputeri în stat”. Acesta a afirmat că activitatea justiţiei este abuzivă şi afectează drepturile şi libertăţile cetăţenilor, interferând în lupta politică prin implicarea în campania electorală şi pronunţarea unor decizii politice, susţinând că justiţia încearcă să acapareze puterea în stat.
 
Afirmaţiile menţionate, lipsite de suport obiectiv, sunt de natură să afecteze independenţa procurorilor DNA, a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a sistemului judiciar în ansamblul său, întrucât acreditează ideea instrumentării cauzelor penale în mod abuziv, pe criterii politice, atât în faza de urmărire penală, cât şi în cea de judecată.
 
Aprecierile negative faţă de activitatea justiţiei au ca efect imediat dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcţionare a sistemului judiciar, cu impact profund asupra justiţiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie şi de a amplifica nemulţumirile inerente în procedura judiciară.
 
„Impactul afirmaţiilor este deosebit de grav, întrucât emană de la un demnitar de rang înalt, respectiv preşedintele Senatului României. Lipsa de obiectivitate a afirmaţiilor domnului Călin Popescu Tărceanu rezultă şi din analiza raportului MCV din data de 27 ianuarie 2016, care menţionează că “progresele sunt realizate în special prin acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de integritate, în scopul combaterii corupţiei la nivel înalt şi al creşterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar în ansamblul său”.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile publice ale domnului Călin Popescu Tăriceanu au depăşit cadrul discursului public şi au adus atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii