Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:21 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM a respins o cerere depusă de SIIJ prin care se solicita încetarea delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General

ro

04 Apr, 2019 18:04 1711 Marime text
Secţia pentru procurori a CSM a respins joi, în unanimitate, o cerere depusă de Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), prin care se solicita încetarea delegării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, informează Agerpres.ro. 

Pe 28 martie, Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către SIIJ, într-un dosar legat de aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Tot atunci, ea a fost plasată sub control judiciar, având mai multe interdicţii, printre care şi dreptul de a mai exercita profesia de procuror la Parchetul General.

A doua zi, pe 29 martie, Secţia specială a solicitat CSM încetarea delegării Laurei Kovesi în funcţia de procuror la Parchetul General, însă Secţia pentru procurori a amânat dezbaterile pe motiv că SIIJ nu a indicat temeiurile legale.

Miercuri, Instanţa supremă a dispus revocarea măsurii controlului judiciar, iar Secţia pentru procurori a decis joi că solicitarea SIIJ "a fost făcută în afara oricărui cadru legal".

"Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea nr. 1.172/P/2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, referitoarea la aplicarea art. 57 alin.7 din Legea nr. 303/2004, republicată. În emiterea soluţiei, Secţia pentru procurori a avut în vedere că solicitarea PÎCCJ - SIIJ, de a dispune încetarea delegării unui procuror ca urmare a luării unei măsuri preventive, a fost făcută în afara oricărui cadru legal. Hotărârile Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii pot fi cenzurate doar de către o instanţă de judecată, iar nu de către procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie", se arată în decizia CSM.


Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie printr-un decret emis, pe 9 iulie 2018, de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

După revocare, Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să se întoarcă la DIICOT Sibiu, unde a activat înainte de a fi numită, în anul 2006, în funcţia de procuror general al României.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a decis ca Laura Codruţa Kovesi să fie delegată la Parchetul General - Serviciul de îndrumare şi control. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii