Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSAT Trebuie refăcute urgent Legea „Big Brother" si cea a cartelor prepay

ro

30 Sep, 2014 19:31 1954 Marime text
O şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele României, Traian Băsescu, a avut loc marți, 30 septembrie a.c., de la ora 16.00, în Sala CSAT a Palatului Cotroceni, transmite Departamentul de Comunicare al Administrației Prezidențiale.
La finalul ședinței, CSAT a luat notă de implicațiile negative la adresa securității naționale ca urmare a declarării neconstituționalității Legii nr. 82/2012 privind retenția datelor, cunoscută ca Legea Big Brother, respectiv a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgență o intervenție legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituțiile abilitate, în condiții de legalitate, a responsabilităților ce le revin în domeniul securității și siguranței naționale.


La şedinţă au participat premierul Victor Ponta, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, și secretarul CSAT, general Ion Oprişor. Au mai participat, ca invitaţi, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Valeriu Nicuţ, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea.

O primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul 2015. Membrii CSAT au aprobat, în acest sens, direcţiile de acţiune, ţinând cont atât de evoluţiile, cât şi de impactul acestora asupra securităţii României și au stabilit ca instituțiile responsabile să țină cont de riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile identificate și în cursul acestui an.

În continuare, au fost analizate şi aprobate activităţile desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne pentru pregătirea preşedinţiei Române a Comitetului Interministerial de Rang Înalt al Forţei de Jandarmerie Europeană (FJE), din anul 2015, precum şi obiectivele generale pe care ţara noastră le va dezvolta în timpul mandatului.

O altă temă de pe agenda şedinţei CSAT a constituit-o revizuirea Protocolului de cooperare interinstituţională între Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, prin care se asigură îndeplinirea în comun a misiunilor din ariile proprii de responsabilităţi şi cele ale structurilor subordonate pe timp de pace şi în celelalte situaţii prevăzute de lege. În urma analizei, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis aprobarea protocolului.


În şcoli trebuie să se introducă pregătirea obligatorie cu privire la securitatea spaţiului cibernetic


Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi capabilităţile României de reacţie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o altă temă pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, totodată, și măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste și adepţi ai acestora.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii