Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:36 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Corul Alexandrov al Armatei Roșii a dispărut în catastrofa aviatică. Fusese în octombrie la Constanța. Detalii de senzație

ro

25 Dec, 2016 14:46 21242 Marime text
Un avion rusesc, cu 92 de oameni la bord, s-a prăbuşit la doar câteva minute după decolarea din staţiunea Soci de la Marea Neagră.
 
Aeronava transporta jurnalişti şi celebra formaţie de muzică militară, corul Alexandrov al Armatei Roşii, care trebuia să ajungă în provincia siriană Latakia pentru a susţine un concert de Anul Nou pentru soldaţii ruşi din Siria.
 
Ministerul rus al Apărării a anunţat că toţi cei aflaţi la bord au murit.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că luni, 26 decembrie, va fi declarată zi de doliu naţional în Rusia, informează RT.com.
 
Ansamblul Alexandrov, Marele cor al Armatei Roşii, a susținut un concert excepţional, în seara zile de 8 octombrie anul acesta, la Casa de Cultură din Constanţa (CCS).
 
Din recital nu au lipsit cele mai consacrate piese, dar şi o surpriză uriaşă: reinterpretarea în varianta corală a celor mai cunoscute piese ale formaţiilor Queen şi The Beatles.
 
„Ansamblul Aleksandrov este cel mai mare ansamblu artistic din Rusia. Data înfiinţării este considerată ziua de 12 octombrie 1928, atunci când a avut loc şi primul concert pe scena Casei Centrale a Armatei Roşii. În acele timpuri, ansamblul era format din doar 12 persoane. La jumătatea anilor ‘30, corul număra deja aproape 300 de membri, iar renumele său depăşise demult graniţele Uniunii Sovietice”, se arată pe site-ul CCS.
 
Muzica Ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti – donară, balalaică şi acordeonul cu butoane – cu instrumentele de suflat din metal şi lemn.
 
În 1990, Corul a fost invitat  în cadrul concertului “The Wall”, susţinut de Roger Waters pentru a  celebra căderea zidului Berlinului. În cadrul evenimentului Corul Armatei Roşii Alexandrov a interpreatat piesa „Bring The Boys Back Home”

În anul 2004, Corul Armatei Roşii Alexandrov a performat la Vatican, în prezenţa Papei Ioan Paul al II lea, care a acordat Ansamblului binecuvântarea sa.

În 2007, Corul Armatei Roşii Alexandrov a concertat la sediul Alianţei Nord Atlantice din Bruxelles, apoi, în 2009, a susţinut un recital de o virtuozitate deosebită, pe scena concursului Eurovision, organizat la  Moscova.

Prin denumirea sa, Ansamblul îl omagiază pe fondatorul său Alexander Alexandrov. Compozitor şi profesor la Conservatorul din Moscova, acesta şi-a legat destinul de cel al grupului timp de 18 ani. „Frâiele” au fost apoi preluate de fiul acestuia, Boris Alexandrov, care a condus Corul vreme de 41 de ani.

Corul Armatei Roşii Alexadrov a concertat, la Constanța, sub bagheta dirijorului britanic Matthew Freeman, iar acompaniamentul a fost asigurat de Orchestra Simfonică Valahia.


 
Gheorghe Ungureanu despre tragedie
 
Abia stăpânindu-și lacrimile Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cutură a Sindicatelor ne-a confirmat că celebrul cor a cântat, cu sala arhiplină, la Constanța.

”Spectatorii au stat tot concertul în picioare și au aplaudat și au cântat. A fost ceva de neimaginat”.

Ungureanu ne-a mai spus că acest cor îl făcea mereu pe Vladimir Putin, președintele Rusiei să plângă de câte ori cânta.
Tot  Gheorghe Ungureanu ne-a mai spus ceva impresionant: ”În timp ce corul lua masa la Restaurantul Rapsodia dirijorul a vorbit direct cu Putin și i-a explicat despre extraordinara căldură cu care a fost primită muzica Armatei Roșii la Constanța”.

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lucia 26 Dec, 2016 00:41 Condoliante poporului rus familiilor o grea pierdere ptr patrimoniu cultural